Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Olaszország arculcsapása a washingtoni jelentés

2005.05.01. 11:36
Róma saját jelentést tesz közzé az amerikai katonák által Bagdadban agyonlőtt olasz tiszt ügyéről, az amerikai állítások igazságtartalma ugyanis csekély, állítják titkosszolgálati szakértők. A hazugság szó azonban nem jelenik meg.
Az egyoldalúan nyilvánosságra hozott washingtoni érvelés ellensúlyozása céljából Róma saját jelentést tesz közzé a Bagdadban amerikai katonák által agyonlőtt olasz tiszt ügyéről.

Az amerikaiak vitatott jelentése a Slashdot.it egyik bejegyzése szerint dokumentum formátumban letölthető, méghozzá a Corriere Della Sera szájtján, egész pontosan itt.

A vasárnapi olasz lapok kivétel nélkül címoldalon számolnak be arról, hogy a Pentagon - habár az olaszokkal közös vizsgálóbizottságot állítottak fel - egyoldalúan nyilvánosságra hozta azt a több mint 40 oldalas megállapítását, hogy a halálos incidensben nem lehet felelősségre vonni amerikai katonákat, s minden felelősség az olasz felet terheli.

Szó sincs hazugságról

Nicola Calipari olasz rendőrtiszt életét március 4-én a bagdadi repülőtér felé vezető úton oltották ki amerikai katonák gépfegyversorozatai. A titkosszolgálati tiszt - és az autót vezető olasz csendőrtiszt - Giuliana Sgrenát, az Il Manifesto című olasz lap egy hónapos iraki fogságból aznap kiszabadult újságíróját vitte a bagdadi repülőtérre, amikor a bagdadi amerikai nagykövet útját biztosító egyik ideiglenes poszt szétlőtte az olaszok Toyotáját.

Az amerikai-olasz bensőséges szövetségi viszonyt alaposan megterhelő botrányról beszélnek már a vasárnapi olasz lapok, amelyek ugyan nem használják a "hazugság" kifejezést az egyoldalú amerikai jelentés kapcsán, de azt kiemelik, hogy az olasz fél hétfőn saját jelentést tesz közzé, amely sokkal részletesebb lesz a Pentagon-féle dossziénál, amelynek harmada nem is nyilvános, "katonai titkokra" való hivatkozással.

Minden rendben volt

Az amerikai fél arra a következtetésre jutott, hogy a katonákat nem terheli felelősség, mivel a szokásos szabályok szerint jártak el. Az olaszok nem tájékoztatták őket útjukról, s a nagy sebességgel közeledő gépjárműre azután nyitottak tüzet, hogy az a fényjelzések és a figyelmeztető lövések ellenére sem állt meg.

A Corrire della Sera című milánói lap szerint a "tragikus incidens" kapcsán megfogalmazott amerikai vádak Olaszország "újabb arculcsapását" jelentik, s beárnyékolják a nemzeti hősként ünnepelt, a kiszabadított túszért életét adó Nicola Calipari rendőrtiszt emlékét. Az olasz katonai titkosszolgálat szakértőit ugyanakkor számos amerikai állítás dühbe hozta, mivel minden igazságtartalmat nélkülöznek. A Sismi, az olasz katonai hírszerzés szerint igenis tájékoztatták az amerikaiakat a túszszabadításról, ugyanakkor az amerikai tv-csatornák által "megszellőztetett" műholdfelvételek számos kétséget hagynak maguk után. Az amerikai jelentés "biztonsági okokból" számos titkos rész tartalmaz, hogy védje az olaszokra gyilkos tüzet zúdító tengerészgyalogosokat is, akik egyébként "zöldfülüek" voltak, először adtak szolgálatot egy ilyen ellenőrzőpontnál. Amely ráadásul "a háborús körülmények miatt" teljesen rejtve volt az útón haladok számára, fittyet hányva minden szokásos előírásnak.

Mint a filmekben

A Corriere della Sera szerint az olasz jelentés sem tartalmazza majd a "hazugság" kifejezést, csak azokra az elemekre tér ki pontról pontra, amelyek kapcsán az amerikai állításokat semmi sem igazolja. Az olasz fél szerint érthetetlen, hogy az amerikai járőrnek mi ütött a fejébe, amikor lőni kezdte Calipariék Toyotáját.

Az olasz katonai hírszerzők szerint felettébb megkérdőjelezhető az az amerikai állítás is, hogy nem lehetet megállapítani a katonák tüzelési pozícióját, vagyis azt, hogy ki lőtt és honnét. A gyilkos amerikai sortűz helyszínét alig néhány órával később felkereső olasz katonai csendőrök azonban még egy kilőtt hüvelyt sem találtak a már felszámolt ellenőrző posztnál, a gondos amerikai parancsnokság még a féknyomokat is eltüntette, az üvegszilánkokat is felsepertette.

Kérdéseket vet fel az is, hogy a motort csak három golyó érte, miközben egy öngyilkos merényletnél éppen a gépkocsi továbbhaladásának megakadályozása az alapvető cél, s erre az amerikai katonákat is kiképzik. A reakciók gyanúsan - filmbéli jelenetekre emlékeztetően - gyorsak voltak: három másodperc a gépkocsi észlelése és a sortűz között, amely négy másodpercig tartott, míg az olasz szakemberek szerint, egy profi katonának is legalább 12 másodpercre is szüksége van ilyen esetekben, persze, ha veszi a fáradtságot a figyelmeztető jelzésekre.

Bocsánat

Az amerikai jelentés nem nevezi meg a poszton akkor szolgálatot teljesítő tíz amerikai katonát, csak egy spanyol ajkúról tesz említést, aki a sorozatokat leadta - írja az olasz napilap, emlékeztetve arra, hogy ez a katona lépett oda szétlőtt Toyotához, s kért elnézést spanyolul tévedéséért. Olasz források szerint legalább három amerikai tengerészgyalogos lőtte szét a Toyotát. Az olasz jelentés hétfőn kerül a Silvio Berlusconi vezette kormány asztalára, majd az olasz vizsgálóbírákhoz, akik az amerikai vélemény ellenére igyekeznek megtalálni a felelősöket.