Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Újabb ciánszennyeződés Romániában

2001.01.19. 12:30
Ciánnal szennyeződött a Dunába ömlő Szeret folyó Moldvában. A hatóságok szerint közel egy tonna hal pusztult el a mérgezés következtében. A hatóságok 21 millió lejre (közel 250 ezer forint) büntették a szennyező céget, és büntetőeljárást indítottak ellene.
Az ökológiai baleset szerdán történt - írja a Monitorul napilap. A Dalex Srl megvásárolta a Falticeni városában lévő Metadet SA céget, ahol négy tartályban ciánt és egyéb kémiai vegyszereket, hulladékokat tároltak. A raktár tartályainál végzett műveletek során ammónium és aceton ciánhidrogén folyt a város csatornarendszerébe, onnan a Somuzu Mare folyóba, majd a Szeret folyóba került a szennyeződés. A Szeret folyó Románia területén a Dunába ömlik, a Duna azután már nem hagyja el az országot, a Fekete-tengerbe torkoll, így hazánkat nem érinti.

A folyóban lévő ciánkoncentráció a megengedett százszorosa

A csütörtök délben végzett mérések szerint a Somuzu Mare folyóban a megengedettnél százszorosan nagyobb koncentrációban találtak ciánszármazékokat. A regisztrált érték 1,3 mg/l, míg a román standardok szerint a maximálisan megengedett koncentráció 0,01 mg/l.

A Suceava megyei környezetvédelmi hivatal vezetője, Valeria Ditoiu szerint a szennyező céget 21 millió lejre (közel 250 ezer forintra) büntették a szennyezés eltitkolása és a vegyi anyagok engedély nélküli mozgatása miatt, a cég ellen büntetőeljárást indítottak. A ciánszennyezés hatásainak csökkentése érdekében egy víztárolóban felgyülemlett vizet a folyóba eresztik, másodpercenként 15 köbméter tiszta víz folyik a tárolóból.

Az emberek megeszik az elpusztult halakat

A tiszai ciánszennyeződéshez hasonlóan a Szeret és a Somuzu Mare folyókon közel egy tonna hal pusztult el. Több folyó menti település lakosai elfogyasztották a ciánszennyeződés következtében elpusztult halakat, miután azt kutyájukkal kipróbálták mérgező-e vagy sem. A hatóságok a rendőrök bevonásával próbálják rávenni a folyó menti falvak lakóit, hogy ne fogyasszák a ciánszennyezés következtében elpusztult halakat, illetve ne próbálják azt az arra járó tudatlan sofőröknek eladni.

A szennyező cég már régóta veszélyes volt

A Metadet SA cégnél 1988 óta négy tartályban közel 250 tonna ciánt tárolnak. A négy tartály föld alatt van elhelyezve, közel 30 méterre a Somuzu Mare folyótól és 50 méterre egy falticeni lakóteleptől. A vegyi hulladékok egy 1988-as baleset következtében alakultak ki: egy ciánhidrogén sav és kénsavat tartalmazó tartály felrobbant, a ciánhidrogén savat tartalmazó felhő a Somuzu Mare folyón több halat elpusztított. A környezetvédelmi szervek már 1999-ben fel szerették volna számolni a veszélyes raktárt, ám a szükséges 2 milliárd lej (kb. 230 millió forint) valahogy sehogy sem jött össze.