Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Fantomot kárpótoltak Brassóban

2005.12.02. 12:29
Egy gyanús kárpótlási ügy tartja lázban a román sajtót. Brassó egyik értékes ingatlanja egy olyan nő kezébe kerülhetett, aki valószínűleg nem is létezik.

Megingathatja a jelenlegi brassói polgármester, George Scripcaru pozícióját is az a most kirobbant ügy, amely még hivatali elődje idején történt. Az erdélyi nagyváros jelenlegi első embere ugyanis még alpolgármester volt, amikor Ioan Ghise polgármester regnálása idején, egy alighanem fiktív személy hárommillió euró értékű ingatlanhoz jutott hozzá. Az ingatlant, amely Brassó egyik legszebb pontján - a híres üdülőhely, Poiana felé vezető úton - fekszik, annak a törvénynek a rendelkezései alapján szerezte meg egy bizonyos Irene Gerda Bacher, amely a korábban elkonfiskált javak visszaadásáról, restitúciójáról szólt.

Az időközben fantomizálódott Irene Bacher ekkortájt, 2001-2002 körül adott be egy kérelmet, hogy visszakaphassa azt a területet, amelyet egykor állítólag édesapja birtokolt. A román lap, az Adevarul a kérelem beadásának pontos időpontját nem közli, de arról már részletesen beszámol, hogy a brassói polgármesteri hivatalban 2002-ben döntöttek arról, hogy szabaddá teszik a 14 ezer négyzetméteres ingatlant, és visszaadják azt a "jogos" igénylőnek. Az állítólagos Irene Bacher egyébként kérelmében arra hivatkozott, hogy apjától 1950-ben, az államosításkor vették el a házat és a telket.

A polgármesteri hivatal intézkedését az akkori első ember, Ioan Ghise nem szentesítette, nem hagyta jóvá, pedig erre a 2001-es törvény szerint szükség lett volna. Ehelyett az akkori alpolgármester (a mai városvezető), Scripcaru jegyezte ellen a határozatot, írja az Adevarul. A döntés azonban perek sokaságát indította el: az ingatlan és a rajta lévő épület ugyanis egy kutatóintézeté volt, ezt az intézményt pedig 2000-ben privatizálták.

A perek mindenesetre elkezdődtek a területért. Irene Bacher azonban sohasem ment el Romániába, pedig nem akármilyen értékről szólt a jogvita - 3 millió euróról, ami talán még egy német állampolgár ingerküszöbét is elérheti. Az állítólagos Bacher ezzel szemben egy brassói ügyvédet bízott meg a jogi ügyek képviseletével. A jogásznak, Dan Mihalceának Irene Bacher meghatalmazást is küldött, amelyben leírta: ő maga német állampolgár. Ez azonban végzetes hibának tűnik utólag, hiszen a román törvények szerint éppen ez a kizáró ok arra, hogy valaki visszakaphassa az ingatlanját.

Az ügy ezután tovább bonyolódott. Bacher ugyanis nem a saját jogán, hanem apja után követelte vissza az ingatlant. Ekkor következett az újabb meglepetés, hiszen Bacher állítólagos apjáról, Ernest Scheeserről a román népességnyilvántartás semmit sem tudott. Ekkor kezdett sokaknak gyanús lenni, hogy Scripcaru talán egy fantomnak ítélte oda az ingatlant.

Miközben a dolog egyre bonyolódott, az állítólagos német nő eladta az ingatlant, méghozzá egy közvetítőcég beiktatásával, megintcsak ügyvédi meghatalmazás révén. Az idén márciusban kifizetett vételár csupán a töredéke volt a becsült hárommillió eurós értéknek. Alighanem a nagy sietség miatt adott túl Irene Bacher - vagy az, aki e név mögött valójában rejlik - mindössze 350 ezer euróért a Stejerisului út 8. számú ingatlanon.