'A Fidesz beavatkozik Románia politikai életébe'

2003.12.15. 20:42
A romániai kormánypárt hétfőn bejelentette: diplomáciai úton tájékoztatni fogja az európai fórumokat a "magyar irredenták törvényellenes romániai provokációiról", és tiltakozni készül a magyar parlamentnél amiatt, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség képviselői "beavatkoznak Románia politikai életébe".
A bukaresti rádió és a Rompres hírügynökség hétfői jelentése szerint a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) e napon sajtónyilatkozatot tett közzé azzal kapcsolatban, hogy a hét végén Kolozsváron megalakult az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT).

Provokatív cselekedetek

A párt dokumentumában szükségesnek tartja, hogy diplomáciai csatornákon keresztül tájékoztassa az Európa Tanácsot és az Európai Uniót a "magyar irredenták" provokatív cselekedeteiről, amelyek - mint a közleményben olvasható - ellentétben állnak mind a romániai törvényekkel, mind pedig az európai normákkal.

A PSD ezzel párhuzamosan tiltakozni kíván a magyar Országgyűlésnél amiatt, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség "megengedhetetlen módon beavatkozik Románia politikai életébe" - hangoztatja a közleményből.

Ceaucescui időszakot idéző

A Fidesz a "leghatározottabban visszautasítja" a román kormányzópártnak, a román Szociáldemokrata Pártnak az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alakuló ülésével és annak elnökével, Tőkés László református püspökkel kapcsolatban tett, a ceaucescui időszakot idéző nyilatkozatát. Az ellenzéki párt Németh Zsolt külügyi kabinetvezető által szignált közleményében az hangsúlyozza, hogy "az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megalakulásával nem történt más, mint hogy az erdélyi magyar társadalom kinyilvánította autonómia iránti igényét". A közlemény szerint a Fidesz kezdettől fogva támogatja a határon túli magyarság autonómia iránti törekvéseit, és ez a támogatás fejeződött ki a Fidesz Országos Választmánya elnökének jelenlétével az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alakuló ülésén is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás