16:00, November 30. ÉLŐ
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30. ÉLŐ
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Román helyhatósági választások: második forduló

2000.06.18. 18:34
Vasárnap tartják Romániában a helyhatósági választások második fordulóját, miután az első fordulóban a választói érdektelenség miatt a legtöbb helyen nem született érvényes eredmény.
Vasárnap reggel 6 órakor megkezdődött Romániában a helyhatósági választások második fordulója, amelyben 2251 polgármesteri cím sorsa dől el. A két héttel ezelőtt tartott első fordulóban csak 706 polgármestert választottak meg. Több városban, településen az alacsony részvételi arány miatt kell második fordulót tartani. A második fordulóban a szavazóhelyiségek 21 óráig lesznek nyitva, de a helyi választási bizottságok vezetői éjfélig meghosszabbíthatják a szavazatok leadásának idejét.

Az első információk szerint alacsony részvétel jellemzi a romániai helyhatósági választások második fordulóját is. Vasárnap kora délutánig a szavazásra jogosultak negyede sem ment el szavazni. Az ország több pontjáról kisebb-nagyobb szabálytalanságokat, kampánycsend-sértéseket jelentettek.

Bukarestben délután 3 óráig 20,2 százalékos volt a részvételi arányt mértek, ahol a második fordulóban Sorin Oprescu, az ellenzéki Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) és Traian Basescu közlekedési miniszter, a Demokrata Párt (PD) jelöltje küzd a főpolgármesteri címért. Az elemzők szerint az alacsony részvételi arány Oprescunak kedvező.

Az országos átlagot jócskán meghaladó választási kedv volt jellemző Kolozsváron, ahol délután 2 óráig a választásra jogosultak több mint 30 százaléka szavazott. Kolozsváron a két héttel ezelőtt is viszonylag magas - 54 százalékos - volt a részvételi arány.

A második fordulóban - miután Eckstein-Kovács Péter kisebbségügyi miniszter, aki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség jelöltjeként másodikként végzett, de visszalépett a Román Demokratikus Konvenció jelöltje javára - széles Funar-ellenes "egységfront" próbálja megakadályozni, hogy Gheorghe Funar, a Nagy Románia Párt főtitkára harmadszor is a város polgármestere legyen.

éjjel az omnibusz tetején
mérsékelt érdeklődés
Marosvásárhelyen a magyar lakosok választási kedvétől függ, hogy Fodor Imre eddigi polgármester tisztségében marad-e, vagy Dorin Florea megyei prefektus lesz a város új első embere. Fodornak az első fordulóban 168 szavazat hiányzott a megválasztáshoz. A második fordulóban már több szabálytalanságot jeleztek a megfigyelők: a román közszolgálati rádió marosvásárhelyi adása azzal ébresztette a város lakóit, hogy ne a jelenlegi polgármesterre szavazzanak, a kampánycsend ellenére szombaton Dorin Florea választási propagandaanyaga árasztotta el a várost és a hadsereg is "besegített" azzal, hogy a szavazás idejére katonai egységeket vezényelt Marosvásárhelyre, s a katonák így itt szavaztak.

Az országos átlagtól messze elmaradt a részvételi arány a moldvai megyékben és meglehetősen alacsony volt a szavazási kedv Hargita és Kovászna megyékben is.

Az első fordulóban az országos választási bizottság mindenütt ezt javasolta, ami teljes fejetlenséget, számos szabálytalanságot okozott. Az első forduló végeredményét csak négy nappal a szavazóurnák lezárása után tudta nyilvánosságra hozni az országos választási bizottság. Emiatt, egy közvélemény-kutatás szerint a választópolgárok 36 százaléka úgy vélte, hogy az eredményeket meghamisították. A végeredményt most legkésőbb keddre ígérik.

Mint emlékezetes, a helyhatósági választások első fordulójában mérsékelt érdeklődést tanusítottak a román választók. A választási iroda szerint a részvételi arány 46 százalékos volt. A szavazás eredményességéhez első fordulóban a szavazók ötven százalékának részvételére plusz egy szavazatra volt szükség, a második fordulóban már csak a többségi szavazat számít majd.

Az első fordulóban a romániai ellenzéki pártok szerezték meg a legtöbb szavazatot. A legjobban Ion Iliescu pártja, az RTDP szerepelt. Győzelemként értékelte egyébként az RMDSZ eredményeit Markó Béla pártelnök, mivel a párt jobb eredményt ért el, mint négy évvel 1996-ban. Az RMDSZ jelöltjei győztek Nagyváradon, Szatmárnémetiben, és Sepsiszentgyörgyön is.  • Tippek
  • Bankszámla