Benedek
-4 °C
5 °C

Újabb 24 órát adtak a román kormánynak az emberrablók

2005.04.26. 22:30
Tüntetők követelik az elmúlt napokban Romániában, hogy a kormány teljesítse az emberrablók követeléseit, és kiszabadulhasson a három, március végén eltűnt újságíró. A román kabinet a jelek szerint nem készül ilyesmire, de az emberrablók újabb 24 órát adtak. A túszokról újabb felvételek láttak napvilágot.

Újabb videofelvételt tettek közzé az Irakban túszul ejtett román újságírók elrablói. A román Realitatea adó kedd este mutatta be az al-Dzsazíra hírtelevíziótól átvett képeket, amelyeken a 30 éves operatőr, Sorin Miscoci narancsszínű kezeslábasban látható. Két sorstársa, a 32 éves Marie-Jeanne Ion és a 37 éves Ovidiu Ohanesian utcai ruhát visel a felvételen.

Síró operatőr?

A felvételen a szőke riporternő ül középen, és erősen gesztikulálva mond valamit, bal oldalán operatőre ül lehajtott fejjel, és az Rtl Klub kommentárja szerint feltehetőleg sír.

A három kelet-európai újságírónak március 28-án veszett nyoma Bagdadban. Az emberrablók péntek óta azzal fenyegetőznek, hogy kivégzik túszaikat, ha Románia nem vonja ki Irakból 863 katonáját.

A Prima TV magántelevízió szerint a túszejtők egy nappal meghosszabbították a követelésük teljesítésére szabott határidőt, amely így szerda 15 órakor jár le. Ezt az információt az al-Dzsazíra is megerősítette. Román kormányzati politikusok már korábban közölték, hogy nem hajlandók engedni a követelésnek.

Az emberrablók egy közvetítő révén kapcsolatba léptek a Prima TV szerkesztőségével (két túsz ennek a televíziónak az alkalmazásában áll), és hangüzenetet közvetítettek, amelyen a túszok az iraki csapatkivonást követelő megmozdulásokra hívták fel a románokat, közölte keddi sajtóértekezletén a Prima TV egyik igazgatója.

A hangüzenetben Miscoci azt mondta, hogy az emberrablók őt fogják elsőként kivégezni.

Romániában kedden százak vonultak fel, követelve az elrabolt újságírók szabadon engedését, a csapatok kivonását. Hétfőn újságírók tartottak néma tüntetést Bukarestben társaik kiszabadításáért, adta hírül az Rtl Klub Híradója. A román köztársasági elnök az Rtl Klub információi szerint úgy reagált a történtekre, hogy "dolgoznak rajta", de az emberrablók követeléseiről nem ejtett szót.

Afganisztánban merénylet áldozata lett két román katona
Felfüggesztik a járőrözést a román katonák Afganisztánban, mivel vasárnap egy merényletben egyikük életét vesztette, két másik pedig megsebesült. A katonák páncélozott járműve Kandahár városa közelében aknára futott, a robbanás tüzet okozott a jármű belsejében, és ettől berobbant az ott felhalmozott lőszer. A bukaresti vezérkari főnök keddi bejelentése szerint vizsgálóbizottságot állítottak fel a robbanás körülményeinek tisztázására, és arra, hogy javaslatokat tegyen: hogyan lehetne javítani a járőrözés biztonsági feltételeit.

Románia ötszáz katonát vezényelt Afganisztánba a nemzetközi koalíció oldalán. A járőrözésen kívül a többi feladatukat továbbra is ellátják.