Mátyás
-6 °C
1 °C

Fúrótorony-ostrom: irániakat vertek a románok?

2006.08.24. 14:48
A román GSP nevű olajtársaság, amelynek fúrótornyát a napokban iráni katonák foglalták el, kalózkodással vádolja az iszlám országot. A Mehr hírügynökség szerint viszont a román olajfúrók elraboltak és megvertek két iráni üzletembert, ezután avatkoztak be a helyi hatóságok.

A román-iráni vita lassan egy hete tart, de a megfigyelők számára egyre kevesebb dolog tűnik biztosnak: nem tudni például, hogy az irániak megtámadták-e a fúrótornyot, vagy átmenetileg megszállták, és aztán lefoglalták azt.

Az úgy kezdődöt... Hogy is?

Az sem egyértelmű, hogy az iráni hadsereg, a parti őrség vagy a helyi rendőrség avatkozott-e be, illetve részt vettek-e a Perzsa-öbölben lévő fúrótornyok elfoglalásában ottani cégek képviselői is. Szintén vitatott, hogy mi vezetett az iráni akcióhoz: a közel-keleti állam azt állítja, a románok elrabolták és megverték a Petroiran cég két alkalmazottját.

Kalózkodásnak tarja a román GSP menedzsmentje az Orizont nevű fúrótornyuk perzsa-öbölbeli megtámadását. A GSP elnöke, Gabriel Comanescu cáfolta, hogy a GSP ki akarta vonni iráni felségvizekről a tornyot, azt viszont elismerte, hogy üzleti vita alakult ki a létesítményről. Egy másik tornyát, a Fortunát elvontatta iráni vizekről a román cég.

Ki kivel tárgyalt?

Állítólag a román államelnök közbelépésére, illetve a bukaresti diplomácia nyomására sikerült rádióösszeköttetést teremteni az irániak által őrizetbe vett román GSP-alkalmazottakkal - írja a nineoclock.ro. Korábban éppen arról szóltak a hírek, hogy a román elnök hiába kereste az iráni államfőt, az nem ért rá tárgyalni vele.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője, Hamid-Reza Asefi, az IRNA hírügynökségnek úgy nyilatkozott - ezt a bukaresti Adevarul idézte -, hogy a román cég "el akarta rabolni" a fúrótornyot, de ezt szerencsére az "iráni rendőrség" megakadályozta.

Megverték a románok az irániakat?

A Mehr hírügynökség, amely szintén iráni ügyekkel foglalkozik, egyenesen azt állítja, hogy a román GSP elrabolt két iráni üzletembert, a Petroiran nevű cég képviselőit.

A Petroiran az egyik "albérlője" a két vitatott - Orizont és Fortuna nevű - román fúrótoronynak a Perzsa-öbölben. A két iránit egyébként nem az Orizont, hanem a Fortuna fúrótornyon ejtették túszul a Mehr szerint a románok. A GSP emberei állítólag megverték és nemzetközi vizekre "rabolták el" a két iráni üzletembert.

A Fortunát, a másik vitatott fúrótornyot egyébként a GSP az Egyesült Arab Emirátusok területére vontatta. A cég szerint a javításokat végzik az Emirátusokban. A Petroiran szerint viszont illegálisan manőverezték el iráni felségvizekről a létesítményt, az iráni hatóságok pedig éppen a Fortuna példájára hivatkoznak, hogy miért léptek fel az Orizont ellen.

A GSP cáfol

A GSP cáfolja az iráni hatóságokat, nem ejtettek túszul senkit - ismételgetik a cégnél. A GSP a korábbi hírekkel ellentétben elismerte, hogy az iráni rendőrség (is) beavatkozott a fúrótornyon, és a létesítményt elfoglaló emberek között voltak az iráni olajtársaságok munkatársai is. Az irániak arra is hivatkoztak az "ostrom" idején, hogy egy iráni bíróság zár alá vetette a fúrótornyot.

Ugyanakkor a GSP szerint az iráni olajminisztérium és az ottani nemzeti olajtársaság, a National Iranian Oil Company két hete vételi ajánlatot tett a két román fúrótoronyra, az Orizontra és a Fortunára. A GSP tárgyalásokra hajlandó volt, de kifejezte: nem akarja eladni a létesítményeket. Ezt már csak azért sem tehették volna meg, mert jelzálog terheli a tornyokat.

Az iráni nagykövet békít

A Romániába akkreditált iráni nagykövet Ali Akbar Farazi szintén megszólalt az ügyben: szerint az Orizont-incidens egy kereskedelmi per következménye, amely egy román és egy iráni társaság között zajlik. Az iráni hadsereg éppen azért lépett közbe, hogy a GSP telesítse a bírósági határozatot (valószínűleg a zár alá vételről szóló iráni bírósági döntésről van szó).

Az iráni nagykövet szerint a román sajtó csak a GSP álláspontját ismertette, és ennek a cégnek az érdekeit képviseli. A nagykövet szerint az iráni fél ezentúl már nem bízhat meg egy olyan partnerben, amelyik egyik napról a másikra megváltoztatja a véleményét, illetve a szerződést, miközben az olaj ára növekszik a világpiacon. Az iráni nagykövet hangsúlyozta, hogy az incidens nem Románia ellen irányult, és a pert jogi úton kell lezárni a két cég között.