Valér
4 °C
8 °C

Porszívók és kóbor kutyák a romániai kampányban

2008.05.30. 19:12
Különleges módszerekkel próbáltak minél nagyobb feltűnést kelteni az utóbbi hetekben a romániai helyhatósági választásokon jövendő posztokért versengő jelöltek. A romániai politikai erők programszerű ígéretekkel is próbáltak hódítani a nép körében, de kétségtelen, hogy a cirkuszi elemek keltették a legnagyobb hatást.

A helyhatósági választásokra készülő romániai kampánystábok látványos formai ötleteket is bevetettek a hagyományos politikai üzenetek mellett. Az egyik városban például a polgármesterségre hajtó jelölt egy konditeremben fotóztatta le magát félmeztelenül, fitogtatva vitathatatlanul formás izomzatát. A feliraton az állt, hogy a város hölgyei mindannyian "akarják" ezt a férfit.

Egy politikusnő viszont azt tanácsolta választóinak: "próbálkozzatok a nőkkel is!". Sokan a reklámokra jellemző "olcsó" helyzeteket választották, például volt, aki telefonfülkében énekelt.

Bákóban egy jelölt begyűjtött tizenkét kóbor kutyát, majd reklámruhába öltöztette őket. A kutyák ily módon az ellenfelet becsmérlő, "elegem volt a pancserekből!" feliratokkal rohangáltak.

A mostani kampányból sem hiányoztak az ajándékozgatások. Nem pusztán kalácsot vagy golyóstollakat osztogattak a választók jóindulatának elnyerésére, hanem néhol konyhai robotgéppel, mobiltelefonnal, porszívóval vagy egyenesen mélyhűtővel próbálták "meggyőzni" a lakosokat.

A maroshévízi választópolgároknak így sem lesz könnyű dolga a kampányolók nevének megjegyzésével, az öt polgármesterjelöltből ugyanis négynek ugyanaz a családneve.

A Demokrata-Liberális Párt Dorel Borborát jelölte a megmérettetésre, míg testvére, Ioan Borbora az Új Generáció Pártja színeiben száll harcba a szavazatokért. Unokatestvérük, Cornel Borbora a Nagy-Románia Pártot, míg Nicolae Borbora - aki állítólag nem rokona az előbbieknek - a Nemzeti Liberális Pártot (PNL) képviseli.