Szilárda
0 °C
6 °C

Romalázadás fenyeget Kassán

2005.04.23. 10:13
Robbanásveszélyes helyzet alakult ki a szlovákiai Kassa egyik lakótelepén, ahol az adósságok miatt nincs gáz és víz, hamarosan pedig az áramot is elzárják. A romák újabb lázadással fenyegetnek, a kormánybiztos a kormányt hibáztatja.
A felhalmozódott adósságok miatt kikapcsolták a gázt, elzárták a vizet és a napokban valószínűleg áram sem lesz az egyik hetvenes években épült kassai lakótelepen, ahol szinte kizárólag romák élnek, írja helyszíni riportjában a Népszabadság.

Szükség a tóparton

A helyi tisztiorvosi szolgálat munkatársa szerint súlyos járvány fenyeget. Vízhez a kerületi polgármesteri hivatal előtt felállított lajtos kocsiból lehet jutni, a lakók a szükségüket egy, a telephez közeli tó partján végzik.

A lakótelep 666 lakásában a hivatalosan bejelentett 807-nél sokkal többen, zömmel Kelet-Szlovákiai otthonaikból kilakoltatott hajléktalanok laknak. Az önkormányzat szóvivője szerint őket a közeljövőben akár karhatalommal is távozásra bírnak.

Bármikor robbanhat

"Sehova sem megyünk, legfeljebb tüntetni, de azt megkeserülik a politikus urak" - mondták erre a helybeliek.

A Népszabadság megszólaltatta a romaügyi kormánybiztost, aki a kormányt hibáztatta. Klára Orgovánová szerint a szociális reformok leginkább a romákat sújtották. "Tűzzel játszanak politikusaink - idézte szavait a lap. - Kelet-Szlovákiában robbanásveszélyes helyzet alakulhat ki."

Kommandósok tartották fenn

Tavaly februárban egy sor élelmiszerboltot raboltak ki romák Szlovákia keleti részén. A rendet több településen kommandósok tartották fenn. A romák arra panaszkodtak, hogy lakóhelyük környékén lehetetlen munkát találni, a megnyirbált segélyekből pedig lehetetlen megélni. A pozsonyi politikusok viszont úgy vélték, hogy a romáknak azért nincs pénzük, mert eladósodtak az uzsorásoknál.