Bernadett
0 °C
4 °C

Négy miniszteri tárcát kap az RMDSZ

2004.12.26. 20:04
Négypárti koalíciós kormányának listáját ismertette vasárnap esti tévényilatkozatában Calin Popescu Tariceanu kijelölt román miniszterelnök. Eszerint Markó Béla államminiszterként az oktatási, Nagy Zsolt az informatikai, Borbély László a területrendezési és Winkler Gyula a kereskedelemért felelős tárcát igazgatja.

Tariceanu közölte: csapata tagjainak szakbizottsági kihallgatására hétfőn, parlamenti megszavazására pedig kedden kerül sor. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megbízott elnöki tisztségét is betöltő Tariceanu kijelölt kormányfő közlése szerint az általa képviselt Igazság és Igazságosság (D.A.) liberális-demokrata szövetség kormányzási partnerei - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Román Humanista Párt (PUR) - közül az RMDSZ négy miniszteri tárcát kapott.

Fontos posztokért felel az RMDSZ

A román gyakorlat szerint miniszterelnök-helyettesi hatáskörrel rendelkező három tárca nélküli államminiszter közül az egyik Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke lesz, aki ebben a minőségében az oktatási, a művelődési és az európai integrációs tárcák tevékenységét felügyeli és koordinálja. Nagy Zsolt, az RMDSZ ügyvezető alelnöke lesz az új román kormány informatikai és távközlési minisztere, Borbély László, az RMDSZ kormányzati kapcsolatokért felelős ügyvezető alelnöke a területrendezés és az infrastruktúra (közmű) építés, Winkler Gyula a kereskedelem megbízott minisztere lesz.

Az új román kormány másik két tárca nélküli államminiszteri posztjára a Demokrata Párt (PD) alelnöki tisztségét is betöltő Adriean Videanut, illetőleg a sikeres üzletemberből PUR-politikussá lett George Copost nevezte meg a kijelölt román miniszterelnök. Az első a gazdasági területek tárcáit felügyeli és koordinálja majd, a második pedig az üzleti élettel és a kis- és középvállalatokkal kapcsolatos területeket.

A Tariceanu-csapat most nyilvánosságra hozott további legfontosabb mniszterei: igazságügy miniszter Monica Macovei, pénzügyminiszter Ionut Popescu, az európai integráció minisztere Cristina Parvulescu, külügyminiszter Mihai Razvan Ungureanu, belügyminiszter Vasile Blaga, míg a nemzetvédelmi miniszter Theodor Athanasiu.

Markó sikernek tartja a döntést

"Súlyának megfelelően lesz jelen az új román kormányban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), sőt az eredetileg tervezett három tárcavezetés helyett sikerült elérni, hogy négy helye legyen a szövetségnek a Calin Popescu Tariceanu megbízott miniszterelnök vasárnap nyilvánosságra hozott kormányában" - jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

Az új román kormány három miniszterelnök-helyettesi (tárca nélküli államminiszteri) posztjának egyikére jelölt Markó Béla elmondta: az új kormányzati struktúrába neki szánt tisztség "nyilván politikai funkció, s alkalmas arra, hogy a politikai egyeztetéseket a kormányon belül minél operatívabban lebonyolíthassák". Általa ugyanakkor az RMDSZ-nek közvetlen befolyása lehet a kormány döntéseire - jelentette ki.

Az RMDSZ-nek adott kormányzati területekről szólva Markó hangsúlyozta: "azok mindegyike nagyon sokat segíthet az általános kormányzati kérdések megoldásában, de az erdélyi magyarságot sajátosan érdeklő és érintő területrendezési, az úthálózat és az idegenforgalom fejlesztését is felölelő középítkezési ügyek intézésében is.

Előrehozott parlamenti választások?

Mint ismert, a december 12-i elnökválasztást az ellenzék jelöltje, Traian Basescu bukaresti polgármester nyerte, aki győzelme után saját pártját kérte fel kormányalakításra. Ezt követően Basescu államfő párttársát, Calin Popescu Tariceanut bízta meg kormányalakítással. A jelen állás szerint a liberálisok és a demokraták az RMDSZ-szel kisebbségben kormányoznának, ez pedig nagyban növeli az előrehozott választások esélyét. A kisebbségi kormánynak ugyanis igazán rosszak a túlélési esélyei, egy kormányválság pedig hátráltathatná az ország EU-csatlakozásának folyamatát.