Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondott a román külügyminiszter

2008.04.11. 20:18
Bejelentette lemondását Adrian Cioroianu román külügyminiszter, mert egy lengyelországi börtönben éhségsztrájkját követően meghalt egy román férfi.

Cioroianu péntek esti nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a férfi haláláért nem tekinti magát felelősnek. Szerinte a krakkói román konzul kezelte hanyagul az esetet, és emiatt nem kapott megfelelő tájékoztatást a férfi állapotáról.

A román külügyminiszter rámutatott: azért nyújtja be becsületből lemondását, mert függetlenül attól, hogy az illető ártatlan vagy vétkes volt, az emberi élet a legfontosabb.

A 33 éves Daniel Crulic lopás vádjával tavaly novemberben került egy krakkói börtönbe. Januárban halt meg, miután két hónapig éhségsztrájkot folytatott bebörtönzése ellen tiltakozva. Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök szerdán a krakkói konzul visszahívását és a varsói román nagykövet "magyarázat érdekében" való hazarendelését kérte.

Bukaresti megfigyelők szerint Cioroianu lemondása hosszabb ideje várható volt. Bő egyéves mandátuma alatt ugyanis számos bírálat érte a román sajtó és politikai ellenfelei részéről. Legutóbb azért kritizálták, hogy az április eleji NATO-csúcs ideje alatt - amikor Románia számos magas rangú vendéget fogadott - túlságosan háttérbe vonult.

A leghevesebb nemzetközi és romániai támadások azonban tavaly novemberben érték, amikor kijelentette, hogy a külföldön bűncselekményeket elkövető román állampolgárokat az egyiptomi sivatagba kellene zsuppolni és kényszermunkára fogni.

Tariceanu kormányfő elfogadta Cioroianu lemondását. A román kabinet vezetőjének új személyt kell jelölnie a külügyi tárca élére.