Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Molotov-koktélt dobtak a nápolyi romákra

2008.05.14. 06:58
Romák táboraira támadtak Nápoly külvárosában, több tábort felgyújtottak kedd este, néhány nappal azután, hogy egy csecsemő elrablásának kísérletével gyanúsítottak meg egy roma lányt.

Ismeretlenek kedd reggel Molotov-koktélokat dobáltak romák táboraira a Nápoly közelében fekvő Ponticelliben, több barakkot felgyújtottak. A támadás során senki sem sérült meg.

Este több százan, közöttük botokkal felfegyverzett fiatalok tüntetettek a táboroknál, köveket dobálva a romák irányába. A romák a kisebb táborokból a legnagyobb, a rendőrség által védett táborba menekültek - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. Távozásukkor Ponticelli lakói felgyújtották a barakkokat.

A helyiek a romák azonnali távozását követelik, akiket különböző bűncselekmények elkövetésével, többek között egy csecsemő szombaton történt elrablásának kísérletével vádolnak. Az emberrablási kísérlettel gyanúsított 16 éves roma lányt előállították és megindult ellene a vizsgálat.

A romániai, főként romániai roma bevándorlókat az olasz lakosság elutasítóan fogadja, őket okolja a biztonság hiánya miatt. Silvio Berlusconi új kormánya bejelentette: rövidesen intézkedéseket hoz, hogy bűncselekmények elkövetése esetén, illetve megélhetési források híján könnyebb legyen az ellenőrzésük, illetve az országból való kiutasításuk. Roberto Maroni belügyminiszter, a populista és idegengyűlölő Északi Liga tagja várhatóan pénteken találkozik Rómában román kollégájával.

Olaszországban hivatalos adatok szerint mintegy 342 ezer román él, de a Caritas keresztény szervezet becslése szerint a számuk az 556 ezret is eléri.