György
14 °C
24 °C

Egy szenátor unokahúga is szavazott a román parlamentben

2006.04.28. 12:18
Fegyelmi eljárás indult a román parlamentben az egyik szenátor ellen, mivel az ülésterembe bevitt rokona illetéktelenül szavazott valaki helyett. A házszabály tiltja idegenek jelenlétét az ülésteremben. Elképzelhető Norica Nicolai liberális szenátort egy hónapra eltiltják a szenátus munkájában való részvételtől.

Norica Nicolai szenátor, liberális politikus az unokahúgát vitte be az ülésterembe. A politkusnő megkérte a hozzátartozóját, hogy üljön le mellé, ahol éppen üres volt a szék, majd valami dolga akadt, ezért kiment a teremből, saját mágneskártyáját magával vitte és átadta a frakció vezetőjének. Az említett rokon viszont ott maradt, ahová leült, azaz Serban Straila szenátor székén. Állítólag e honatya mágneskártyája benne volt a szavazóberendezésben, noha tulajdonosa nem volt a teremben.

A szemfüles operatőrök és fotósok észrevették, hogy a voksolás pillanatában az unokahúg megnyomta az előtte lévő gombot. Vagyis szavazott egy jelen nem lévő szenátor helyett. Az elektronikus összesítő jelezte is, hogy Straila szenátor szavazott, holott jelen sem volt.

Mire Norica Nicolai visszatért a terembe, már állt a bál. A szenátor asszony nem tudta megmondani, hogy miért is nyomogatott gombot az unokahúga, eddig sem derült ki, hogy a hölgy csak "játszadozott-e", avagy megfontoltan cselekedett. Norica Nicolai - aki a liberális párt nőszervezetének az elnöke is - az eset után azt állította, rokonát valóban ő hozta be, hogy megmutassa az üléstermet, de unokahúga egyáltalán nem szavazott. Akkor még nem tudta, hogy állításának ellentmondanak a tévékamerák felvételei.

Az eset után Nicolae Vacaroiu házelnök mikrofonok erdejében hangsúlyozta a médiának: a házszabály tiltja idegenek jelenlétét az ülésteremben. Frunda György szenátor a bukaresti Új Magyar Szónak leszögezte: a szenátus ülései nyilvánosak, így ezekre bárki ellátogathat, de a látogatók számára külön hely van kijelölve, amelyet nem hagyhatnak el, s az ülésterembe nem jöhetnek le. Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke - akárcsak Frunda György - elfogadhatatlannak nevezte, hogy valaki semmibe vegye a házszabályt, és rokonait behozza az ülésekre, "sőt, odategye maga helyett szavazni".

Az ügyet a parlament fegyelmi ügyekben illetékes bizottságában tárgyalják. A pénteki sajtójelentések szerint lehet, hogy Norica Nicolai liberális szenátort egy hónapra eltiltják a szenátus munkájában való részvételtől. Döntés azonban még nem született.