Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Gépfegyveres rendőrök Románia utcáin

2001.03.07. 12:51
Gépfegyvereket kapnak az utcán járőröző román rendőrök, miután a hét végén Temesváron autótolvajok lelőtték az őket követő rendőrt. A hősnek kikiáltott rendőr temetésén maga Ioan Rus belügyminiszter is részt vett. A romániai hatalomváltás óta a rendőrség egyre keményebben lép fel a bűnözőkkel szemben.
Gépfegyvereket fognak magukkal hordani ezentúl az utcán járőröző román rendőrök, határozta el kedden este a román belügyminisztérium. Ezek AKM márkájú, 7,62 milliméter kaliberű puskák lesznek. A rendelkezésre azért került sor, mert a hétvégén Temesváron lelőttek egy rendőrt, miközben az autótolvajokat üldözött.

Élő krimi Temesvár utcáin

Eskületétel a rendőrakadémián.
Ők nemcsak a parádékon fognak gépfegyvert viselni.
A hétvégi eset krimibe illő: miután szombatról vasárnapra virradóan a temesvári rendőrség egy névtelen bejelentést kapott, egy járőröző autó meglátta az ellopott Mercedest, és megpróbálta megállítani. A Mercedes sofőrje a rendőrautóba hajtott és sikerült elmenekülnie. Az egyik rendőr könnyebben megsebesült, míg a másik, Sasa Disici őrmester saját autójába pattant és a tolvajok nyomába eredt. Később a széttört rendőrautóba maradt kollégájának rádión elmondta, hogy a lopott Mercedesben hárman ülnek, és gépfegyverből tüzet nyitottak rá. A kolléga egy másik autóval Disici nyomába eredt, akit az út szélén, holtan talált meg, kezében szolgálati revolverét szorongatta. A tolvajok az út szélén hagyták az ellopott Mercedest és a rendőr autójával menekültek tovább.

A gyilkosokká ,,avanzsált" tolvajokat nem sikerült elfogni, csupán kedden éjjel tartóztattak le egy gyanúsítottat. Az ügy azonban politikai kérdéssé dagadt: Adrian Nastase miniszterelnök elfogadhatatlannak minősítette, hogy elavult a rendőrök felszerelése, illetve, hogy magánautójukkal kényszerülnek bűnözőket üldözni. Ioan Rus belügyminiszter pedig a rendőrök példaképének nevezte a lelőtt rendőrt.

A hatalomváltás óta a román rendőrség keményebben lép fel

A szerb származású Sasa Disici törzsőrmestert halála után alhadnaggyá léptették elő, keddi temetésén pedig háromezer ember mellett maga Ioan Rus belügyminiszter is részt vett. A mindent átszövő bűnözés ellen a rendőrök a politikai hatalomváltás után egyre keményebben, határozottabban és látványosan lépnek fel. A sokszor csak gumibottal felszerelt rendőröknek azonban gyakran nehéz a törvényt betartatni. A rendfenntartó erők felszerelése rég elavult, míg a bűnözők a legutolsó technikát tudják megvásárolni.