Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Újabb fosztogatások Szlovákiában

2004.02.27. 11:44
Közös európai demonstrációra készülnek több ország "radikális romaszervezetei" a szlovák hatóságok szerint. A szociális ellátás elégtelensége miatt tiltakozó szlovákiai romák pénteken újabb boltot fosztottak ki Kelet-Szlovákiában.
Újabb üzletet fosztottak ki Szlovákiában péntekre virradó éjszaka a Bártfától délre fekvő Tótraszlavicában - jelentette a HavariaPress.

Akaratlanul okozott súlyos tüzet egy szlovákiai roma egy élelmiszerüzletben Raslavicén - jelentette az MTI. A férfi az éjjel tört be a boltba. Az üzletben talált gyufával világítva pénzt keresett a pénztárgépben. Az égő gyufát véletlenül a kasszába ejtette. A pénztárgép kigyulladt, a betörő ijedtében elmenekült a helyszínről, az üzlet pedig teljesen kiégett.

A tűz kis híján másfélmillió korona kárt okozott, alig kétszázezerrel kevesebbet, mint amennyiben szerdán a belügyminiszter szóvivője a zavargások során keletkezett eddigi összes kárt számszerűsítette. A betörőt reggel őrizetbe vették.

"Radikálisok" szervezkednek

Szlovák hatóságok szerint egyébként Szlovákiába tartanak a "radikálisnak tartott" nemzetközi romaszervezetek képviselői, akik a következő napokban Kelet- és Közép-Szlovákiában tárgyalnak majd a helyi romákkal - írja a HavariaPress. Jozef Cervenák, a Romák Krízisstábjának képviselője szerint kapcsolatba léptek a magyar, a német, a cseh és más roma szervezetek képviselőivel is, akik támogatták a szlovákiai tiltakozó akciókat.

Ezek a külföldi szervezetek állítólag azt ígérték a szlovákiai romáknak, hogy egyazon napon, egyazon időben Európa több fővárosában Szlovákia nagykövetsége elé vonulnak majd, hogy így tiltakozzanak a szlovákiai romaellenes intézkedések miatt - írja a HavariaPress.

Nem tudnak kitörni a nyomorból

A szlovákiai romák elkeserítő szociális helyzete a brit sajtóban is téma volt, még januárban. Az uniós csatlakozást követő szabad munkavállalás miatti bevándorlási hullámtól tartva a konzervatív Times százezer, főként szlovákiai roma bevándorlóval riogatott. A sajtókampány hatására a brit kormány a szociális juttatások kiosztásának szigorítása mellett döntött.

A Guardian ugyanakkor teljesen valószínűtlennek tartott egy nagyobb roma bevándorlási hullámot. A napilap munkatársainak helyszíni riportja tragikus képet fest a szlovákiai romák helyzetéről. A szlovákiai romák gettókba zárva, víz, villany és csatorna nélküli putrikba szorulva kénytelenek élni. Munkalehetőségük nincsen, a szociális ellátás nem fedezi minimális megélhetésüket sem - derült ki a helyszíni riportból.

A lap írása szerint a reménytelen helyzetben élő romák többsége semmiféle esélyt sem lát a kitörésre, teljes bizonytalanságában azonban fél lakóhelye elhagyásától.

A lázadásközeli helyzetre a szlovák titkosszolgálatok állításuk szerint felhívták a kormány figyelmét - ezt Dzurinda kabinetje később cáfolta. A szlovák kormány a tiltakozási hullámot a közmunkáért járó ezer korona (6355 forint) másfélezerre (9532 forint) történő emelésével kívánta orvosolni. . Döntés születetett arról is, hogy a szociális segélyeket nem havonta, hanem hetente fizetik ki - a látszatintézkedések azonban nem hoztak megnyugvást.

A szlovák elnök alapítványnak adja fizetésemelését
Rudolf Schuster szlovák államfő pénteken bejelentette, hogy a régi, és az április 1-től érvényes új fizetése közti különbözetet, havi 25 ezer koronát - várhatóan valamilyen alapítvány útján - a rászorulóknak adja.

A szlovák parlament döntése értelmében április elsejétől - január 1-ig visszamenő hatállyal - emelkedik a parlamenti képviselők, a kormánytagok és az államfő fizetése. Elemzők már korábban, még a romák éhséglázadásai előtt figyelmeztettek arra, mennyire érzéketlen és erkölcstelen volt így dönteni akkor, amikor a képviselők radikálisan megnyirbálták a közkiadásokat, csökkentették a szociális támogatásokat.

A parlament határozata értelmében a képviselők 6 290 koronával emelkedő fizetése havonta 43 390 korona (kb. 270 000 forint) lesz, amelyhez még harmincezer koronát jócskán meghaladó havi költségtérítési általány is járul, és több ezerrel kapnak majd többet a honatyák asszisztensei is.

A kormány tagjai az emeléssel az eddigi 55 650 korona (kb. 350 000 forint) helyett 65 085 koronát és 18 ezer korona költségtérítést kapnak. A kormányfő havi pénze 77 650 koronáról 87 080-ra (kb. 550 000 forint) emelkedik és havi 22 250 korona költségtérítési általány is kijár nekik. Az államfő eddigi 148 400 koronás havi fizetése 173 560 korona (kb. egymillió forint) lesz, a plusz általánya pedig havi 40 ezer - tette közzé a számokat pénteken a Pozsonyban megjelenő baloldali lap, a szlovák Pravda.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft