Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Magyarország: a homogén gulyás

2001.04.11. 12:04
Ion Iliescu román államfő szerint elvárható lett volna, hogy Magyarország a készülő státusztörvény kapcsán a szomszédos országok hatóságaival is konzultáljon. A köztársasági elnök úgy véli, hogy a románok diszkriminatív bánásmódban részesülnek majd a törvény kapcsán. Március végén Adrian Paunescu, PDSR-s szenátor éles kirohanást intézett Magyarország ellen a státustörvény kapcsán, homogén gulyásnak nevezve országunkat.
A közszolgálati román televízió egyik keddi politikai műsorában Ion Iliescu román államfő azt nyilatkozta a készülő státustörvénnyel kapcsolatban, hogy Magyarországnak körültekintően kell eljárnia és ajánlatos konzultálnia a szomszédos országokkal is, miután a törvény a szomszédos országok állampolgárait érintik. Iliescu szerint a román fél eme igényét Mircea Geoana külügyminiszter legutóbbi budapesti látogatása során szóvá is tette.

A törvény kellemetlen helyzeteket teremthet

Iliescu szerint a törvénnyel összefüggésben "számolni kell a román állampolgárokat érintő diszkriminatív bánásmód bizonyos következményeivel". -- A romániai magyarok, akár tagjai a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, akár nem, mindenekelőtt román állampolgárok. A (státus)törvényben megfogalmazott bizonyos elemek kellemetlen helyzeteket teremthetnek még a magyar etnikumú román állampolgároknak a számára is -- hangsúlyozta. Iliescu úgy véli, a románoknak érdemes elgondolkodniuk arról az állhatatosságról, amellyel Magyarország jár el a határon túli magyarokkal való kapcsolatainak ápolása ügyében.

Románia legyen Magyarország felesége!

Adrian Paunescu szenátor szerint Románia Magyarország felesége lehetne
Adrian Paunescu PDSR-s szenátor, televíziós műsorvezető, Ceausescu volt udvari költője (Corneliu Vadim Tudor mellett) március végén, mikor a magyar kormány elfogadta a státusztörvényt durva hangvételű, gúnyos beszédben támadta Magyarországot. A művészi érzékkel felépített beszédben a szenátor azt kifogásolta, hogy elég, ha valaki magyarnak születik, vagy annak vallja magát ahhoz, hogy kedvezményeket kapjon a magyar határ átlépésénél.

A szenátor szerint "a magyar igazolvány Európája gyógyír a század betegségére, amolyan gyöngyvirágformájú harmadik világháború, a francia-német-orosz-angol-amerikai dilemma megoldása - ez a magyar igazolvány". "Valljuk hát magunkat magyarak, ameddig nem késő, ameddig a magyar nagykövetség ablakfülkéinél nem lesz tolongás, vagy tudjuk meg, élettársunkból mennyinek kell eredeti magyarnak lennie a magyar igazolványnak nevezett előjog megszerzéséhez" - folytatta a szenátor.

Homogén gulyás Magyarország

Végül Románia gazdasági és társadalmi gondjainak megoldására a legegyszerűbbnek azt gondolja: nyilvánítsák Romániát magyar feleségnek. "Románul ragozunk igét és főnevet, és három hónapot dolgozhatunk Magyarországon - több nem is kell, mert fárasztó - ruhánk pedig NATO-illatú lesz, egész sereg kitüntetésben és érdeméremben részesülünk. (_) Teljes testvéri szeretettel, empátiával kiáltom innen, a mikrofon mellől: Éljen a budapesti kormány, amely a demokrácia sötétje helyett az etnokrácia jótéteményében részesít bennünket! Örök dicsőség a homogén gulyásnak, amely megoldja minden gondunkat! (_) A magyar igazolvánnyal előre a győztes és mindig egymás ellen uszított etnikumok Európája felé! Éljen Románia, a derék magyar feleség!" - fejezte be beszédét Adrian Paunescu.