Emőke
-4 °C
9 °C

Tartozik az államnak az új román titkosszolgálati főnök

2005.12.13. 11:37
A román titkosszolgálatok főnöke vagyonbevallást tett. Kevés volt a fizetése, de azért egészen szép vagyont gyűjtött.

A frissen kinevezett román nemzetbiztonsági tanácsadó, Sergiu Medar tábornok úgy hagyta ott a bukaresti védelmi minisztériumot, hogy százezer dollárral tartozik az intézménynek - írja az Adevarul. A bukaresti lap megjegyzi, hogy Medar az államelnök tanácsadója lett nemrégiben, ezért távozott a tárcától. A hitelről 2005-ben készült szerződés, amely 2025-ben jár le.

A bukaresti újság szerint Medar szerződése 297 ezer 652 új román lejről szól, ami megközelítőleg százezer dollárt (21 millió forint) tesz ki. A szerződés egy szolgálati lakás megvásárlása miatt köttetett meg, amelyet a védelmi minisztérium jóváhagyásával szerzett meg a tábornok. Medar egy 2004-ben hozott romániai törvény paragrafusai alapján 20 százalékát fizette ki előre a lakás értékének, a törlesztés pedig 20 évre szól, részletekben.

Lakás,Audi, két víkendház

Az elnöki tanácsadó Bukarest központjában kapott lakást, amelynek alapterülete meghaladja a száz négyzetmétert. Az ingatlan árát a helyi piaci viszonyoknak megfelelően állapították meg az Adevarul szerint, így jött ki a százezer dolláros értékbecslés.

A most kinevezett nemzetbiztonsági tanácsadó korábban a román katonai információs igazgatóság főnöke volt, és akkor havi 1800 dollárnak megfelelő összeg volt a fizetése.

Vagyonbevallása szerint Medarnak van két víkendháza (az egyik Busteni-ben, az egyik leghíresebb romániai üdülőhelyen) két autója (ezek közül az egyik egy Audi A6), és bankszámláján 12 ezer 500 dollárral rendelkezik. Ékszerei, aranytárgyai - amelyeket bevallása szerint egész életében gyűjtött Medar - 5500 dollárt érnek, legalábbis az Adevarul beszámolója szerint.