Közöny és jó magyar eredmények

2000.06.05. 09:20
Érdektelenség és az ellenzék előretörése jellemezte a vasárnapi romániai helyhatósági választásokat. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség jól szerepelt, Markó Béla elnök értékelése szerint pártja jobban szerepelt, mint 1996-ban. Számos helyen meghosszabbították a szavazófülkék nyitva tartását, az országos részvételi arány azonban így is 50 százalék alatt maradt.
A központi választási iroda közlése szerint 44,5 százalékos volt a részvétel a vasárnapi romániai önkormányzati választásokon. A szavazóhelyiségek több helyen éjfélig tartottak nyitva. A legaktívabbak a többségében magyarok lakta Hargita megyében voltak a választók, itt a szavazásra jogosultak 56, 49 százaléka járult az urnák elé.

A lakosság nagy része elfordult a politikától, illetve a román politika kevés jelentőséget tulajdonított az önkormányzatoknak - magyarázta a gyér választói érdeklődést Markó Béla, az RMDSZ elnöke. A magyar politikus győzelemként értékelte a vasárnapi eredményt, mivel az meghaladja az 1996-os választásokon elértet.

Markó Béla szerint jobban szerepeltek, mint 1996-ban
Azokon a településeken, ahol jelentősebb számban élnek magyarok, jól szerepeltek az RMDSZ jelöltjei, az alacsony részvétel miatt azonban ezeken a helyeken is második fordulóra lesz szükség. Nem világos a helyzet Kolozsváron, ahol egyelőre bizonytalan, hogy érvényes volt-e a polgármester választás. Az első eredmények szerint Georghe Funar, az eddigi első ember nyerte a megmérettetést Eckstein-Kovács Péter előtt, a román állami rádió közlésével szemben az RMDSZ szerint nem volt érvényes a voksolás. A magyar jelölt vasárnap este fellebbezést nyújtott be a választási törvény súlyos megsértése miatt.

A Szociális Demokrácia Romániai Pártja (PDSR) megerősödött az önkormányzati választásokon, jelzik ezt a bukaresti eredmények is. A fővárosban ugyancsak csekély érdeklődés övezte a választást, a szavazásra jogosultak csupán 32 százaléka járult az urnák elé. A PDSR főpolgármester-jelöltje 44 százalékos eredménnyel végzett az első helyen, az új tanácsban Iliescu pártja a helyek 41,3 százalékát szerezte meg, a kormányzó Romániai Demokrata Konvenció és a Demokrata Párt jelöltjei 17-17 százalékot szereztek.

Bár még folyik a szavazatszámlálás, de valószínűleg érvénytelen első fordulóban győzedelmeskedtek az RMDSZ polgármester-jelöltjei Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Sepsiszentgyörgyön is. Székelykeresztúron már biztos, hogy az RMDSZ jelöltje, Benyovszki Lajos az új polgármester. Zilahon is első helyen várja a második fordulót az RMDSZ polgármesterjelöltje. Csíkszeredán és Székyeludvarhelyen is a második fordulóban dől el, hogy a függetlenként indult jelölt vagy az RMDSZ-t képviselő jelölt lesz-e a polgármester.  • Hírek
  • Lakáshitel