Jenő
-3 °C
6 °C

Romániában is kiszivárogtak az érettségi tételek

2006.07.04. 10:40
Tovább bonyolódik a román érettségibotrány. Miután kiszivárogtak a nyelvtani és irodalmi tételek, most az összes többi tantárgyból lecserélik a vizsgafeladatokat.

A román oktatási miniszter, Mihail Hărdău bejelentette, hogy az összes soron következő érettségi tantárgyból lecserélik a vizsgatételeket. Hardau azzal indokolta döntését, hogy meg akarja védeni a tanulókat, akik részt vesznek a vizsgákon. Minderre azután volt szükség, hogy a román nyelv és irodalom tételei nyilvánosságra kerültek, írja a bukaresti lap, az Adevarul.

Több újság is megszerezte a tételeket

A bukaresti lap egyébként tesztelte is a tételek szétosztását, és sikerült negyven darab hivatalos borítékhoz hozzájutnia, a bennük lévő tételekkel együtt, sőt sikerült még a javítási kulcsokat is megszereznie.

A Gandul nevű lap újságírója korábban bemutatta a bukaresti oktatási minisztériumnak, hogy sikerült megszereznie a vizsgatételeket román nyelvből és irodalomból. A Gandul munkatársa 50 új lejért (500 ezer régi lejért, vagyis mintegy 15 euróért) vásárolta meg a tételeket.

Nem az első botrány
A mostani vizsgaidőszakban rövid időn belül ez már a második botrány. Nemrég a nyolcadik osztályt befejező tanulók kisérettségijét zavarta meg hasonló eset - írja az MTI. Akkor szintén egy román központi napilap újságírójának a kezébe kerültek idő előtt a történelem-tételek. Úgy hatolt be az oktatási minisztérium épületébe és adta ki magát egy romániai megyét képviselő tanárnak, hogy nem is igazoltatták. Így könnyű volt megszereznie a tételeket, amelyekkel ő is egyenesen a rendőrséghez fordult.

Az újságíró a főváros egyik legforgalmasabb terén, a Győzelem téren (Piaţa Victoriei) vásárolta a dokumentumokat, még vasárnap éjfél előtt nem sokkal. Ezek után hétfőn úgy bonyolították le Romániában a nyelvtani és irodalmi vizsgát, hogy a tételeket az utolsó éjjel megváltoztatták, s mindez pár órával a vizsga előtt történt.

Bírálják a minisztert

Egyébként nemcsak a Gandul újságírójának és az Adevarulnak sikerült megszereznie a hétfői román nyelv és irodalom érettségi feladatait. A tételeket már vasárnap este elküldte egy néző e-mailen a Realitatea Tv-nek - a Transindex információi szerint.

A hevesen bírált, de lemondását egyelőre nem fontolgató miniszter bejelentette, hogy a tételek szétosztásának módszereit titokban tartják, ugyanakkor az Adevarul máris megtudta, hogy emailen küldik el a vizsgaanyagokat.

Hardau - akit személyesen a román miniszterelnök is bírált az eset miatt - szerint mindössze két ember férhetett hozzá az érettségi tételekhez: két román nyelvi tanfelügyelőről, Marilena Lascărról és Mihai Stanról van szó, akikkel kapcsolatban már a román ügyészség is vizsgálatot indított, alighanem azért, mert a Gandul újságírója korábban nemcsak az oktatási minisztériumot értesítette, hanem a rendőrségen is feljelentést tett.

Tavaly Magyarországon hasonló botrány robbant ki, amikor a diákok egy része a vizsga előtt megszerezte az érettségi tételeket, amelyeket el is kezdtek egymás között terjeszteni. A matekérettségit emiatt több diáknak is meg kellett ismételnie. A rendőrség több mint egy évig nyomozott, de a szigorúan őrzött feladatok kiszivárogtatóját nem sikerült kézre keríteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?