Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Romániában is kiszivárogtak az érettségi tételek

2006.07.04. 10:40
Tovább bonyolódik a román érettségibotrány. Miután kiszivárogtak a nyelvtani és irodalmi tételek, most az összes többi tantárgyból lecserélik a vizsgafeladatokat.

A román oktatási miniszter, Mihail Hărdău bejelentette, hogy az összes soron következő érettségi tantárgyból lecserélik a vizsgatételeket. Hardau azzal indokolta döntését, hogy meg akarja védeni a tanulókat, akik részt vesznek a vizsgákon. Minderre azután volt szükség, hogy a román nyelv és irodalom tételei nyilvánosságra kerültek, írja a bukaresti lap, az Adevarul.

Több újság is megszerezte a tételeket

A bukaresti lap egyébként tesztelte is a tételek szétosztását, és sikerült negyven darab hivatalos borítékhoz hozzájutnia, a bennük lévő tételekkel együtt, sőt sikerült még a javítási kulcsokat is megszereznie.

A Gandul nevű lap újságírója korábban bemutatta a bukaresti oktatási minisztériumnak, hogy sikerült megszereznie a vizsgatételeket román nyelvből és irodalomból. A Gandul munkatársa 50 új lejért (500 ezer régi lejért, vagyis mintegy 15 euróért) vásárolta meg a tételeket.

Nem az első botrány
A mostani vizsgaidőszakban rövid időn belül ez már a második botrány. Nemrég a nyolcadik osztályt befejező tanulók kisérettségijét zavarta meg hasonló eset - írja az MTI. Akkor szintén egy román központi napilap újságírójának a kezébe kerültek idő előtt a történelem-tételek. Úgy hatolt be az oktatási minisztérium épületébe és adta ki magát egy romániai megyét képviselő tanárnak, hogy nem is igazoltatták. Így könnyű volt megszereznie a tételeket, amelyekkel ő is egyenesen a rendőrséghez fordult.

Az újságíró a főváros egyik legforgalmasabb terén, a Győzelem téren (Piaţa Victoriei) vásárolta a dokumentumokat, még vasárnap éjfél előtt nem sokkal. Ezek után hétfőn úgy bonyolították le Romániában a nyelvtani és irodalmi vizsgát, hogy a tételeket az utolsó éjjel megváltoztatták, s mindez pár órával a vizsga előtt történt.

Bírálják a minisztert

Egyébként nemcsak a Gandul újságírójának és az Adevarulnak sikerült megszereznie a hétfői román nyelv és irodalom érettségi feladatait. A tételeket már vasárnap este elküldte egy néző e-mailen a Realitatea Tv-nek - a Transindex információi szerint.

A hevesen bírált, de lemondását egyelőre nem fontolgató miniszter bejelentette, hogy a tételek szétosztásának módszereit titokban tartják, ugyanakkor az Adevarul máris megtudta, hogy emailen küldik el a vizsgaanyagokat.

Hardau - akit személyesen a román miniszterelnök is bírált az eset miatt - szerint mindössze két ember férhetett hozzá az érettségi tételekhez: két román nyelvi tanfelügyelőről, Marilena Lascărról és Mihai Stanról van szó, akikkel kapcsolatban már a román ügyészség is vizsgálatot indított, alighanem azért, mert a Gandul újságírója korábban nemcsak az oktatási minisztériumot értesítette, hanem a rendőrségen is feljelentést tett.

Tavaly Magyarországon hasonló botrány robbant ki, amikor a diákok egy része a vizsga előtt megszerezte az érettségi tételeket, amelyeket el is kezdtek egymás között terjeszteni. A matekérettségit emiatt több diáknak is meg kellett ismételnie. A rendőrség több mint egy évig nyomozott, de a szigorúan őrzött feladatok kiszivárogtatóját nem sikerült kézre keríteni.