Valér
-2 °C
0 °C

Köztársasági elnökjelöltek parádéja

2000.10.26. 16:30
Öt órával a jelölési határidő lejárta előtt tizenhárom román köztársasági elnökjelölt jogilag is eleget tett a jelölési procedúráknak, egy nő és egy herceg is van a jelöltek között. Az Alkotmánybíróság három Iliescu-ellenes óvást utasított vissza, újabb két óvást nyújtottak be Iliescu ellen.
Szigorú őrizet mellett, nejlonzsákban jutnak el a számlálóhoz a voksok
Csütörtökön este kilenc óráig van nyitva a román Központi Választási Iroda és az Alkotmánybíróság, a köztársasági elnöki tisztségért versenyzők eddig az időpontig adhatják le jelölésüket. Kedd délutánig az esélyesebb jelöltek már regisztrálták magukat, azután már csak a ,,fantompártok" jelöltjei következtek, akik még a közvélemény-kutatásokban sem szerepelnek.

Niculae Cerveni a Román Liberális Demokrata Párt jelöltje kedden késő délután jelentkezett a központi választási irodánál. ,,Jelölésem egyedüli oka: megmutatni a románoknak az igaz utat" - mondta a jelölt. A Munka Szocialista Pártjának jelöltje Ion Sassu 347 ezer aláírást gyűjtött össze.

Kékvérű államfőjelölt

Érvényesnek nyilvánította szerdán Hohenzollern Pál Fülöp herceg államelnöki jelölését a Központi Választási Bizottság. Döntéshozatalra azért kerülhetett sor, mert a bizottság olyan hivatalos irat birtokába jutott, mely bizonyítja, a herceg lemondott brit állampolgárságáról. A Nemzeti Megbékélés Pártjának jelöltjeként a herceg 356 ezer aláírást tett le a bizottság asztalára, melyeket szúrópróbaszerűen ellenőriztek.

Diszkrét szavazófülkék várják a választókat
A független Manole Eduard is szerdán jelentkezett: ,,Egyetlen pártban, egyetlen jelöltben sem bízom. Bárkivel is kerülne szembe a második fordulóban, Iliescu veszíteni fog" - nyilatkozta magabiztosan Eduard. Graziela Barla személyében egy nő is indul a köztársasági elnöki tisztségért. A független jelölt 350 ezer támogató aláírást gyűjtött össze.

Iliescu sérthetetlen

Az Iliescu jelölése ellen benyújtott harmadik fellebbezést is elutasította szerdán az Alkotmánybíróság. A Mediafax hírügynökség azt is tudni véli, hogy Kozsokár Gábor bíró volt az egyetlen, aki Iliescu jelölése ellen foglalt állást. Időközben még két óvás érkezett az Alkotmánybírósághoz Iliescu jelölése ellen, ám valószínűsíthető, hogy ezeket is elutasítják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!