Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Bizalmatlansági indítvány a román kormány ellen

2000.10.31. 13:21
Három nappal lerövidítették az 1996-ban megválasztott román parlament utolsó munkahetét, sokan keddi utolsó munkanapjukra már nem is utaztak Bukarestbe, helyette kampányolnak. Az RTDP bizalmatlansági indítványt terjeszt elő a kormánnyal szemben, a kormányfő szerint pusztán ,,választási célokkal". Gheorghe Funar arra kérte Ion Iliescut, valljon színt: hajlandó-e koalícióra lépni az RMDSZ-szel választási győzelme után, vagy sem.

Az 1996-ban megválasztott 486 tagú román kétkamarás parlament (képviselőház 143 tag, szenátus 343 tag) úgy döntött, utolsó munkahetét három nappal megrövidíti, és a szabadnapokat a választási kampány kiszélesítésére használják fel. Az érdektelenség már hétfőn tapasztalható volt: a honatyák többsége két munkanapért már el sem utazott Bukarestbe, így az esetleges törvénytervezetek, módosítóindítványok megtárgyalásához már nem voltak elegen. Kedden délelőtt a két kamara külön-külön ülésezik, hogy délután közös ülésen mondjanak búcsút törvényhozói munkájuknak.

Számok
Az 486 tagú parlament 2000-ben összesen 775,9 milliárd lejből gazdálkodott, egy honatyára 1,5 milliárd lej (18 750 000 Ft) elköltendő pénz jutott. Összehasonlításképp az egy évi román átlagfizetés 24 millió lej - 300 ezer forint. 2000. november 26-án összesen 17 776 522 állampolgár szavazhat.
Bizalmatlansági indítvány

A Románia Társadalmi Demokrácia Pártja (RTDP) bizalmatlansági indítványt terjeszt elő a héten a kormánnyal szemben az elmúlt időszakban végrehajtott privatizáció és a ,,bankrendszer szétverése" miatt - jelentette be a hét végén Adrian Nastase, az RTDP első alelnöke. A bizalmatlansági indítvány csupán az RTDP választási kampányának része - nyilatkozta hétfőn a román lapoknak Mugur Isarescu kormányfő - hiszen az alkotmány szerint a választásokat megelőző fél évben a kormányt nem lehet leváltani. A kormányfő szerint a gazdasági reform törvényszerűen és a Világbankkal kötött szerződések alapján megy végbe, leállítani is csak a törvények értelmében lehet, nem pedig az ellenzék kérésére.

Radu Sârbu, az Állami Privatizációs Alap elnöke botrányosnak és veszélyesnek minősítette Nastase kijelentéseit. Mint a Mediafax hírügynökségnek mondta, az RTDP - amely pontosan ilyen ellenségesen viseltetett a privatizációval szemben, amikor hatalmon volt - akkor támadja a magánosítást, amikor a privatizáció az egyetlen útja a gazdaság fellendítésének, és amikor a kormánynak nincs más eszköze arra, hogy elkerülje a válságot.

Funar szerint az RMDSZ ,,illegális szervezet"

Gheorghe Funar kolozsvári polgármester hétfőn nyílt levélben kérte az RTDP elnökét, Ion Iliescut: ,,nyíltan" és ,,egyértelműen" jelentse ki, hogy amennyiben sikerül megszereznie harmadik elnöki mandátumát is, szándékában áll-e az RMDSZ-szel kormánykoalíciót kötni, vagy intézkedni kíván annak érdekében, hogy ezt az ,,illegális szervezetet" eltávolítsa Románia kormányából. Az RMDSZ vezetők nyilatkozataiból az derül ki, hogy nem tartják lehetetlennek az RTDP-vel való kormányzati célú együttműködést, erről azonban csak a választások után döntenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!