Egyelőre röplapokkal háborúznak a szövetségesek

2003.03.19. 16:03
Közel kétmillió röplapot dobtak le Irakban amerikai, illetve brit gépek jellemzően a katonai támaszpontok közelében arra buzdítva az iraki katonákat: ne tanúsítsanak ellenállást a küszöbön álló háborúban. A szórólapokon az iraki lakosságnak is üzentek. E szerint nem akarják bántani a polgári lakosságot, de figyelmeztetnek az iraki hadsereg esetleges vegyi fegyvereinek bevetésére.
Csaknem kétmillió röpcédulát dobtak le szerdán az amerikai és a brit légierő repülőgépei Irak délkeleti részén: a szövetségesek elsősorban az iraki fegyveres erőket kívánják ily módon is rávenni arra, hogy ne tanúsítsanak ellenállást az inváziós erők küszöbönálló támadása során.

Eddig 17 millió röplapot dobtak le Irakra

A Reuters hírügynökség által név nélkül idézett amerikai katonai források szerint az 1,98 millió röpcédulát 29 iraki katonai és polgári létesítmény közelében szórták le a gépek. Ezzel összesen 17 millió fölé emelkedett a szövetségesek által a közel-keleti országra ledobott röplapok száma.

Üzenet a lakosságnak is

A szerdán "szélnek eresztett" cédulákkal különféle üzeneteket juttattak el a szövetségesek az iraki lakossághoz. Így például hangsúlyozták, hogy nem kívánják bántani az ártatlan polgári lakosokat, vagy arra figyelmeztették őket, hogy áldozatul eshetnek az iraki hadsereg esetleges vegyifegyver-támadásának. Egy másik üzenetben pedig arra buzdították az iraki katonákat, hogy ne vessenek be tömegpusztító fegyvereket és ne gyújtsák fel az olajkutakat.

Nyílt terepen maradjanak a harckocsik

Washingtoni tisztségviselők szerint a szövetségesek a röpcédulák leszórásával elsősorban az ország déli részén állomásozó iraki katonákat kívánják rávenni arra, hogy ne tanúsítsanak ellenállást, amikor az amerikai vezetésű szövetséges erők az iraki-kuvaiti határtól a Bászra város környék fekvő olajmezőkön keresztül északi irányban előrenyomulnak majd Bagdad felé. A szövetségesek ezért konkrét "utasításokat" is hagytak a röpcédulákon az iraki katonáknak: fordítsák vissza harckocsiaik lövegtornyait és hagyják nyílt terepen a járműveket, majd térjenek vissza laktanyáikba.  • Tippek
  • Babaváró hitel