Vazul
10 °C
25 °C

Hamis tanúvallomás juttatta villamosszékbe a Rosenberg-házaspárt

2001.12.06. 12:50
A halálra ítélt és 1953-ban kivégzett Rosenberg házaspár perének egyik legfőbb tanúja szerdán, ötven évvel a per után, elismerte, hogy hazudott a tárgyalás során. A koronatanú David Greenglass, Rosenberg asszony fivére volt, vádalkut kötött a hatóságokkal, így elkerülte a villamosszéket.

Julius és Ethel Rosenberget az Egyesült Államok igazságszolgáltatása azzal vádolta, hogy atomtitkokat szolgáltattak ki a Szovjetuniónak. A házaspárt halálra ítélték, és 1953-ban az amerikai és külföldi tiltakozás ellenére kivégezték. A bizonyítékok szerény meggyőző erejéből következően az eleinte kevés határozottságot tanúsító esküdtszék jelentős mértékben David Greenglass terhelő vallomására alapozta az elmarasztaló ítéletet.

A koronatanú megúszta a villamosszéket

Julius Rosenberg
David Greenglass, Ethel Rosenberg jelenleg 79 esztendős fivére a CBS televíziós csatornán közvetített adásban szerdán elismerte, hogy vádalku keretében vállalta: terhelő vallomást tesz, hogy ő maga elkerülhesse a villamosszéket.

Greenglass a Manhattan-tervben - az Új-Mexikó állambeli Los Alamos kísérleti telepen folyó különlegesen titkos atomfegyverkezési programban - dolgozott. 1950-ben, letartóztatásukkor Julius Rosenberg az amerikai hadsereg hírközlő hadtestjének tisztje volt, felesége pedig két kisgyermekük nevelésével foglalkozott.

Rejtjelek az atombombán

Ethel Rosenberg
A vád szerint Ethel és Julius az orosz titkosszolgálatnak, a KGB-nek juttatott el az amerikai atombombára vonatkozó titkos adatokat. Greenglass a nyilvános tárgyaláson azt állította, hogy Ethel Rosenberg közreműködésével rejtjelezett, és írt le az atombombára vonatkozó egyes adatokat 1945 szeptemberében a Rosenberg család New York-i otthonában. Ennek az állításának a hitelességét vonta vissza Greenglass a szerdai televíziós interjúban.

1951-ben Greenglass e vallomására támaszkodott elsősorban az a per, amely egyesek szemében a McCarthy-korszak koncepciós pereinek, mások szemében a nemzetközi kommunista összeesküvésnek az illusztrációja lett.

A házaspár a kommunista párt tagja volt

Ethel is, Julius is az amerikai kommunista párt tagja volt. A kémkedéssel vádolt házaspár a per során mindvégig ártatlanságát hangoztatta. Ebben az időszakban zajlott azonban az amerikai külügyminisztérium alkalmazottjának, az ugyancsak a kommunista tömb javára való kémkedéssel vádolt Alger Hissnek a pere. A két ügy politikai léptéket öltött; ezeket használta fel Joseph McCarthy republikánus párti szenátor arra, hogy a kommunista beszivárgás rémét felidézze, s ezt követően indult meg az "Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló" boszorkányüldözés.

David Greenglass
A hatóságok tiszteletben tartották a vádalku rájuk eső részét: Greenglasst nem végezték ki: kémkedésért tíz évi börtönbüntetést kapott, 1960-ban szabadult.

Greenglass nem érez bűntudatot

"A feleségemet vagy a gyermekeimet nem áldoztam volna fel úgy, mint a nővéremet - idézte Greenglass nyilatkozatát az AFP -, és ezt meg is mondtam az FBI embereinek. Megmondtam, hogy ha a feleségemet belekeverik, keresztet vethetnek a beismerő vallomásomra: nem mondok senkiről semmit."

Arra a kérdésre, hogy a nővére ellen tett hamis tanúvallomása miatt most, ötven évvel később érez-e még lelkifurdalást, Greenglass így válaszolt: "Valahányszor kísért a múlt, a feleségem tartja bennem a lelket: nézz ránk, élünk".