Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Újabb összecsapások Rostockban

2007.06.04. 14:23
Több száz rendõr sorakozott fel négyszáz radikális tüntetõvel szemben Rostockban. Az összecsapások újra megkezdõdtek az észak-német városban.

Ismét összecsapott a német rendõrség a nemzetközi tüntetõcsoportokkal, amelyek Rostockban gyûltek össze. Megint az autonómokkal gyûlt meg a rendõrség baja. Az arcukat eltakaró demonstrálók számát 400-ra teszik a források. Velük szemben több száz rendõr sorakozott fel a Spiegel Online szerint.

Üvegeket dobáltak

A tüntetõk üvegeket dobáltak, egy fotós megsérült. A rendõrség négy tüntetõt õrizetbe vett, a hivatkozási alap erre az volt, hogy álcázták magukat.

Hétfõn egyébként a bevándorlási hivatal elõtt voltak a legsúlyosabb összecsapások Rostockban. Az egykori NDK-s kikötõvárosban a Werftstrassén (Hajógyári utca) gyûltek össze az autonómok, nem messze a belvárostól.

A menekültpolitika ellen tiltakoztak

A gyülekezõk különösen a fejlett ipari államok menekültpolitikája ellen tiltakoztak. "Stop a kitoloncolási terrornak!", "Több jogot a menekülteknek!" voltak olvashatók a jelszavak között. A felvonulók fölött egy helikopter körözött a demonstráció idején.

A hétfõi akció békés gyülekezéssel kezdõdött, aztán néhány demonstráló ülõsztrájkba kezdett a bevándorlási hivatal elõtt. Senki nem tudta megközelíteni a házat. Ekkor egy erõsen biztosított bajor bevetési csoport, tiszta feketébe öltözve megkerülte az épületet, és a hátsó bejáraton sikerült bejutniuk a hivatalba, amelyet belülrõl lezártak.

Teljes riadókészültség

A rendõrség ekkor már teljes riadókészültségben volt, hiszen az interneten felhívások jelentek meg, hogy a tüntetõk ostromolják meg az épületet.

A rendõrség információi szerint a szombati verekedést provokáló autonómok közül a többség még mindig Rostockban tartózkodik. Számukat szombaton 2000-re becsülte a rendõrség. A rendõrség máris felszólította a békés demonstrálókat, hogy tartsák magukat távol az erõszakos tüntetõktõl. (A szombati összecsapásokat az autonómok kezdték, az Attac aktivistái el is ítélték, amikor a radikálisok megtámadtak egy magányos rendõrautót.)