Orosz bombázók miatt riasztották a Royal Airforce-t

2007.07.18. 16:45
Hidegháborús jelenetnek minősíti a német Spiegel Online, hogy orosz vadászgépek veszélyesen megközelítették a brit légteret. A Royal Airforce két Tornado típusú vadászgépe azonnal felszállt, hogy elriassza a Tu95-ösöket, mire a két orosz gép visszafordult Murmanszk felé. Az ügyben megszólalt a német kancellár is, miközben az oroszok cáfolják, hogy London ellen készültek volna. Német hírek szerint a Litvinyenko-ügy kiélezte Moszkva és London kapcsolatait.

Szerdán került nyilvánosságra, hogy kedden Skócia közelében tűnt fel két orosz hadászati nehézbombázó. Az orosz gépek veszélyesen megközelítették a brit légteret, miközben napok óta heves vita zajlik London és Moszkva között a Litvinyenko-gyilkosságról. Nagy-Britannia négy orosz diplomatát utasított ki, az oroszok pedig válaszlépésekkel fenyegetőznek.

London Lugovoj kiadatását követeli

London Andrej Lugovoj orosz ex-titkosszolga kiadatását követeli Oroszországtól, mert őt gyanúsítják Alekszandr Litvinyenko megmérgezésével. Az oroszok viszont erkölcstelenséggel vádolták meg Angliát, amiért az 2003 óta nem adja ki Moszkvának Berezovszkij orosz emigráns milliárdost, másrészt Lugovoj azt állítja, hogy a KGB néhai ügynökét, Litvinyenkót, aki Nagy-Britanniában élt, a brit titkosszolgálatok ölték meg.

A Times Online értesülései szerint kedd este két Tu95-ös orosz bombázó a Kola-félszigetről szállt fel. Az északi-sarkkör közeléből induló gépek egészen Skócia közelébe repültek. Az orosz gépek Murmanszkból rendszeresen járőröznek a norvég partok előtt - írja erről a Spiegel Online, ugyanakkor a Times szerint a brit légierő rendkívül szokatlannak minősítette a két gép keddi útvonalát, minthogy majdnem Skócia fölé repültek.

A norvégok már rég követték az orosz gépeket

Erre válaszul azonnal két Tornado vadászgép szállt fel Anglia területéről, Yorkshire grófságból, Leeming támaszpontról. A gyorsreagálású Royal Airforce-erők bázisáról emelkedett fel a két Tornado, hogy visszatérítse az orosz gépeket, amelyeket a norvég légierő két F-16-osa már akkor követett.

A brit légierőre hivatkozva a Times azt írja, hogy az "oroszok visszarepültek, mielőtt elérték volna a brit légteret".

A német kancellár reméli, nem lesz újabb hidegháború

Merkel német kancellár is megszólalt a skóciai incidens miatt. A német politikus, aki az EU soros elnöki tisztét látta el 2007 első felében, arra a kérdésre, hogy ez a hidegháború szintjéáre való visszaesést jelentené-e, azt válaszolta: "Remélem, nem."

Angela Merkel ugyanakkor sürgette, hogy a Litvinyenko-mérgezést ki kell vizsgálni, minthogy a gyilkosság nagyon sok embert sodort veszélybe. Merkel bízik abban, hogy az ügyet nagyon gyorsan rendezik, és reményeit az összes érintett józan felfogására alapozta.

Az oroszok cáfolnak

Közben az orosz légierő főparancsnoka cáfolta szerdán a nyugati híreket. Szerinte nem igaz, hogy a két orosz hadászati bombázó repülőgép a brit légtér irányába tartott. Alekszandr Zelin vezérezredes az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy az orosz nehézbombázók semleges vizek felett terv szerinti repülést hajtottak végre, a kiképzési terv alapján.

A vezérezredes az MTI szerint badarságnak nevezte azokat a fejtegetéseket, miszerint Oroszország az erejét fitogtatja, illetve hogy az orosz bombázók repülései összefüggésben állnának a négy orosz diplomata brit kiutasítása miatt kialakult diplomáciai botránnyal.

Tervezett repülések

Alekszandr Drobisevszkij ezredes, a légierő szóvivője hangsúlyozta, hogy a hadászati nehézbombázók a nemzetközi szabályok betartásával hajtanak végre tervezett repüléseket semleges vizek felett, és az orosz légierő időben jelzi a nemzetközi útvonalakra vonatkozó légtérhasználati igényét.

Szerinte kedden két Tu-95 SZM a Japán-tenger, kettő a Fekete-tenger, kettő pedig Alaszka mentén hajtott végre repülést. Hozzátette, hogy szerdán ugyancsak két Tu-95SZM Kanada partjainak mentén repül majd. Az orosz légierőnek jelenleg hetven darab Tu-95 hadászati nehézbombázója van. Az alapvetően atomfegyver hordozására készült gépek még soha nem vettek részt éles bevetésen.