György
14 °C
24 °C

Lázadó irakiakkal tárgyalnak az amerikaiak

2006.04.07. 10:56
Az egész világot fenysegető válság lehet, ha Irakban polgárháború törne ki, véli Zalmay Khalilzad, az amerikaiak bagdadi nagykövete. Szerinte a legnagyobb gond, hogy négy hónappal a választások után semmi sem utal arra, hogy működőképes kormány alakulhat Irakban.

Több, a szunnita irakiak lázadásában részt vevő csoporttal is tárgyalást folytattak az amerikai illetékesek Irakban, nyilatkozta a BBC-nek Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok bagdadi nagykövete. Khalilzad ennél konkrétabbat többszöri visszakérdezésre sem volt hajlandó elmondani, csak annyit tett hozzá, hogy szaddámistákkal és terroristákkal - ez alatt általában az al-Kaidához kötődő csoportokat értik - nem tárgyaltak.

Khalilzad interjújában elismerte, hogy a polgárháború kirobbantásában a különböző pártok félkatonai szervezetei legalább annyira veszélyesek, mint a lázadók. Khalilzad szerint még mindig nagy esély van egy polgárháború kitörésére Irakban.

Ennek elkerüléséhez a kurdok és az arabok elkülönülésének megakadályozása a legfontosabb lépés. Szerinte a kurd-arab ellentét regionális válsághoz vezethet, ami az egész világ biztonságát befolyásolhatja.

"Iraknak boldogulnia kell!" - jelentette ki. "Ha nem teszünk meg minden emberileg lehetségeset az ország működéséért nagy veszélybe sodorjuk Irakot, de valószínűleg a térséget és a világot is" - mondta.

Khalilzad elismerte, hogy a legnagyobb gond az iraki politikusok végeláthatatlanul hosszú egyeztetéseivel van. Négy hónappal az első állandó parlament megválasztása után még mindig nincs jele, hogy a pártok képesek lennének felállítani egy működőképes kormányt. Irakból leginkább egy, az egész nemzetet összefogó politikai személyiség hiányzik, ismerte el Khalilzad.