Szilárda
0 °C
6 °C

Negyvenhét halott a moszuli merényletben

2005.03.10. 21:40
Gyászszertartáson követett el öngyilkos merényletet egy ismeretlen Moszulban. A támadás célpontjai a városban kisebbségben élő, de Irakban többségi síiták voltak. A síiták a választásokon nyertes pártszövetsége mindeközben megállapodott a választáson második kurdokkal a hatalommegosztásról és a koalícióról.

Legalább negyvenheten vesztették életüket egy öngyilkos merényletben Moszulban. A szunnita többségű, de vegyes lakosságú, Kurdisztán közelében fekvő város egyik síita mecsetében gyászszertartás zajlott, amikor a támadás bekövetkezett.

Ibrahim al-Dzsafari
A kormányfőjelölt,
Ibrahim al-Dzsafari

A mecsetben éppen a radikális síita hitszónok, Moktada Al-Szádr követőinek helyi vezetőjét temették, amikor az utcáról egy öngyilkos merénylő lépett a szentélybe. A robbanás után a környéket amerikai katonák zárták le. Sok sebesültet civil járművekkel szállítottak kórházba, a helyi tévén véradásra szólították a moszuliakat.

A támadást rögtön elítélte az iraki szunniták legbefolyásosabb szervezete, az Ulémák Tanácsa. A hittudósokból álló testület aggályai szerint szélsőséges csoportok vallási feszültséget akarnak szítani a támadással.

A merényletet megelőzően tett bejelentés szerint megállapodás született az iraki alkotmányozó gyűlés két legnagyobb pártja, a vallásos síiták Egyesült Iraki Szövetsége és a kurd pártok koalíciója között a hatalom megosztásáról. A bejelentés szerint a két pártszövetség hamarosan koalíciós megállapodást ír alá.

Dzsalal Talabani, Maszud Barzáni
A választás biztos nyertesei a kurdok
(Dzsalal Talabani, Maszud Barzáni)

Az egyezség alapján a síiták jelölnek kormányfőt Ibrahim al-Dzsafar, Irak eddigi ideiglenes elnöke személyében. Cserébe a kurdok állíthatnak elnököt. A posztra Dzsalal Talibanit, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség szunnita elnökét jelölik. A megállapodás értelmében több fontos poszthoz juttatják a választásokat bojkottáló szunnita arabokat.