Klaudia
-4 °C
2 °C

Iszlám szélsőségesek fenyegetik Irak békéjét

2005.05.09. 17:41
Külföldi iszlám szélsőségesek jelentik a legnagyobb veszélyt Irak biztonságára. A januári parlamenti választások óta a bukott rezsim hívei háttérbe húzódtak, elszaporodtak viszont az öngyilkos merényletek.

Már nem Szaddám Huszein bukott rezsimjének hívei jelentik a legnagyobb veszélyt Irakban, írja a Washington Post az amerikai hadsereg elemzőire hivatkozva. A lap értesülései szerint a fontossági sorrendet az elmúlt hetek öngyilkos merényletei után változtatták meg, immár az iraki és a külföldi iszlám szélsőségeseket tartják a legveszélyesebbnek.

Helyezkednek

Az amerikaiak korábban úgy tartották, hogy a lázadókat a bukott Baath Párt vezetői irányítják, céljuk pedig a hatalomból kiszorult szunnita kisebbség befolyásának visszaszerzése folyt. A januári választások óta azonban ezek az elemek háttérbe húzódtak, most az új hatalommal tárgyalnak a politikai képviselet lehetőségéről. Amennyiben a tárgyalások kudarcba fulladnak, az eddiginél hevesebb támadások következhetnek, írja a Post az elemzőkre hivatkozva.

Az amerikai parancsnokok - töredékes hírszerzési értesülések és részben megérzés alapján - most abból indulnak ki, hogy a külföldi harcosok és az iraki szélsőségesek jelentik a nagyobb és a közvetlenebb veszélyt. A napokban szárazföldi egységeket és hírszerzési szakértőket irányítottak át a szíriai határ megerősítése és a beszivárgási útvonalak lezárása végett. Hírszerzési becslések szerint az utóbbi egy hónapban nőtt a határt titokban átlépő külföldiek száma.

Külföldi gyilkosok

Az elszaporodó öngyilkos merényletek egyre kegyetlenebbek és a volán mögött ülő kamikaze támadók szinte mindig külföldiek. A lap forrásai közül egyik amerikai tiszt sem emlékszik olyan esetre, amikor egy öngyilkos merénylőről az derült volna ki, hogy iraki állampolgár.

A volt rezsim híveinek a félrehúzódásával egy amerikai katonatiszt szerint szűkült a gerillatevékenység bázisa, amelyben a külföldiek számszerűen kevesen vannak, a nagy többség iraki, de ez a bázis nagyon hatékony. Külföldiek vezetik a robbanóanyaggal megrakott autókat, de a hátteret a titkos búvóhelyek hálózatától a pokolgépet összeszerelő műhelyekig az irakiak biztosítják. Az új bagdadi kormány beiktatása óta eltelt nem egész két hét alatt több mint háromszázan vesztették életüket terrortámadásokban.

Az autóval elkövetett robbantások száma februárban hatvannégy, áprilisban pedig százharmincöt volt. Februárban az autós robbantások egynegyede volt öngyilkos akció, áprilisban pedig már a fele a The Washington Post információi szerint.