Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Autómentes nappal a terror ellen

2006.03.03. 13:07
Kijárási tilalmat rendelt el az autóval közlekedőkre az iraki kormány. A tilalmat a másfél hete tartó felekezeti villongások, illetve az öngyilkos merényletek jellemző elkövetési módja indokolja.

Sajátos kijárási tilalmat rendeltek el az iraki hatóságok a muzulmán istentiszteletek napjára, pénteken. Bagdadban és környékén kijárási tilalmat rendeltek el az autók számára, megelőzendő az egyik legszentebb síta szentély, az Arany Mecset múlt szerdai felrobbantása óta általános felekezetek közötti erőszak továbbterjedését, írja a BBC.

A különleges kijárási tilalom pénteken napkeltekor lépett életbe, közvetlenül azután, hogy lejárt a csütörtök éjszakára meghirdetett általános kijárási tilalom. A tilalom megsértőitől el is kobozhatják autójukat, írja a BBC.

A múlt szerdai, egyértelműen a síiták és a szunniták közötti feszültség kirobbantását célzó merényletek után kirobbant vallási erőszak eddig több száz halálos áldozatot követelt. Péntek reggel újabb tizennyolc holttestet találtak a Bagdad közeli Naravan városában.

Szemtanúk beszámolója szerint legalább ötven fegyveres rohanta le a városkát, írja a BBC. A nem megerősített jelentések szerint a támadók előbb a helyi trafóházat támadták meg, ahol egyelőre nem közölt számú emberrel végeztek. Ezután a közeli téglagyárban tizennyolc síita munkást végeztek ki. Két nappal a múlt szerdai merénylet után 47 navarani munkást rángattak ki az őket munkából hazaszállító buszokból, és a helyszínen kivégezték őket.

Ibrahim Dzsafari miniszterelnök "a szeretett országunkat sújtó erőszakkal" indokolta a kijárási tilalom elrendelését. Az iraki vezetők egyben felszólították a vallási vezetőket, hogy tartózkodjanak az erőszakot szító szónoklatoktól a pénteki istentiszteleteken.

A bagdadi kormány már múlt pénteken is kijárási tilalmat rendelt el, akkor az valamelyest megfékezte az erőszakot, írja a BBC.