Bernadett
-2 °C
4 °C

Megkezdődik a brit csapatok kivonása Irakból

2006.05.23. 10:50
Harmincezer amerikai és háromezer brit katonát vonhatnak ki az év végéig Irakból. A tervek szerint Irak 18 tarományából 16 elenőrzését adnák át az iraki fegyveres erőknek.

Júliusban megkezdődhet a brit csapatok részleges kivonása Irakból, jelentette be Tony Blair Bagdadban. Bár a tárgyalásokon Nuri al-Maliki, az új iraki miniszterelnök júniust emlegetett, a Guardiannak nyilatkozó brit diplomáciai források egy hónappal későbbire pontosították a kivonás megkezdésének időpontját.

Az olaszok azonnal mennének

A Guardian tudomására jutott tervek szerint az év végéig háromezer brit katonát vonhatnak ki az országban állomásozó mintegy nyolcezres haderőből. A britek elsőként Mutana tartományban adhatják át az irányítást az iraki haderőnek, aztán Majszan következhet. Kérdéses a névlegesen brit irányítású, valójában 2600 olasz katona ellenőrzése alatt álló Di Kar tartomány sorsa, ahogy a legproblémásabbnak számító, a brit haderő nagy részét lekötő Bászráé is.

Romano Prodi, az új olasz kormányfő az olasz csapatok mihamarabbi kivonását szeretné elérni. Egyelőre nem tisztázott, hogy a tartományt időlegesen brit csapatok veszik-e át, vagy rögtön az irakiak kezébe kerül. Bászra esetében az irakiak is elismerik, hogy még tartós segítségre szorulnak.

Amerikaiak is távozhatnak

A brit csapatkivonásokkal párhuzamosan az amerikaiak is megkezdik csapataik létszámcsökkentését. Az év végéig százezerre csökkenthetik a jelenleg Irakban szolgálatot teljesítő 133 000 amerikai létszámát. Összességében, az év végéig a koalíciós csapatok Irak 18 tartományából 16-ot szeretnének átadni az irakiaknak.

"Előbb jön az irakizáció, aztán a csapatkivonás" - ismertette a terv lényegét Blair szóvivője. A kivonulás azonban nem jelenti az iraki kaland gyors végét. Bár jelentősen csökkenthetik a brit és az amerikai csapatok látszámát, a teljes kivonulás a legoptimistább tervek szerint is négy évig tarthat. "A cél, hogy a most felállt iraki kormány mandátuma alatt végrehajtsuk a teljes hatalomátadást" - nyilatkozta a kormányszóvivő a Guardiannak.