András, Andor
-3 °C
3 °C

Homály a nagy bagdadi emberrablás körül

2006.11.16. 17:35
Eltörték egy minisztériumból elhurcolt foglyaik végtagjait az iraki emberrablók, állítja az iraki oktatási miniszter. Abd Diab a még fogságban levők életéért aggódik. Szerinte még negyvenen - korábbi nyilatkozata szerint nyolcvanan - lehetnek fogságban. Az iraki kormányfő szerint összesen voltak negyvenen a túszok, és már csak öt nem szabadult ki. Igaz, ő szerdán még csak két túszról beszélt.

Megkínozhatták fogvatartóik az iraki oktatási minisztérium egyik intézményéből elraboltakat, jelentette a BBC Abd Diab oktatási miniszterre hivatkozva. A miniszter szerint a kedden elraboltak közül hetvenen szabadultak ki, és őket fogvatartóik megverték.

"Pletykálnak róla, hogy néhány foglyot megöltek. Az elengedett foglyok közül néhánynak kezét-lábát törték" - mondta Diab.

Diab szerint még negyven - korábbi állítása szerint nyolcvan - munkatársa van az emberrablók fogságában. A keddi jelentések szerint a minisztériumból száz embert raboltak el.

Ráadásul Nuri al-Maliki miniszterelnök szerint összesen negyven minisztériumi munkatársat ejtettek csak foglyul, akik közül még öten - szerda esti nyilatkozata szerint csak ketten - nem szabadultak.

Az incidens miatt Diab felfüggesztette munkáját a kormányban. "Amíg nem történnek lépések a biztonság növelésére, nem dolgozom" - jelentette ki a BBC szerint.