Valér
4 °C
8 °C

Hetvenhét halott az iraki merénylethullámban

2005.05.11. 21:27
Öt helyen robbantottak Irakban a szélsőséges iszlámisták szerdán. Tikritben az öngyilkos merénylő egy rendőrőrsöt célzott meg. A rendőrök eltérítették a támadót, aki így egy piacon robbantotta fel magát.

Legalább hetvenheten vesztették életüket öt öngyilkos merényletben Irakban. Tikritben, Szaddám Huszein szülővárosában autóba rejtett pokolgépet robbantott egy öngyilkos támadó, legalább harmincnyolcan meghaltak, nyolcvannégyen megsebesültek a robbanásban.

Kedvelt célpont a piac

A merénylő a BBC beszámolója szerint a támadó Tikrit egyik rendőrőrsét akarta felrobbantani, a rendőrök azonban tüzet nyitottak autójára. Az így eltérített jármű a közeli piacra csapódott be, a merénylő a reggeli forgalom közepén robbantotta fel magát. A támadás szinte összes halottja civil, írja a BBC.

A szintén északi Havidzsában szintén egy öngyilkos merénylő robbantott egy rendőrségi és katonai toborzóközpontnál. A támadásban legalább harmincan életüket vesztették harmincöten megsérültek. A BBC értesülései szerint a robbanószerrel megpakolt mellényt viselő támadó elvegyült a toborzásra várók között.

"A központ közelében várakoztam, amikor egyik pillanatról a másikra hullák és vértócsák vettek körül", nyilatkozta az AP-nek Kalaf Abasz rendőrőrmester. A detonáció nyomán elmondása szerint kitörtek a környező házak ablakai. A havidzsai sérülteket a közeli Kirkukba szállították kezelésre.

Háromszáz halott két hét alatt

Az ország többi részén még legalább három merényletet követtek el, Bagdadban egy autóba rejtett pokolgép robbant. A három támadásban legalább hárman életüket vesztették, nyolcan megsérültek

Az új iraki kormány április végi beiktatása óta újraindult erőszakhullám szerdáig legalább háromszáz emberéletet követelt, írja a BBC.

További száz halottat követelt az amerikaiak lázadóellenes offenzívája az nyugati Anbar tartományban. A lázadók tagadják, hogy ekkora veszteségeket szenvedtek volna el. A lázadók kedden elrabolták a tartomány kormányzóját, ezzel próbálták meg kikényszeríteni az amerikai offenzíva beszüntetését.

Aknagránát találta el az iraki olajipari minisztériumot

Aknagránát csapódott be az iraki olajipari minisztérium épületegyüttesébe szerdán Bagdadban. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés. Egyelőre az sem világos, voltak-e alkalmazottak a minisztériumban a támadás idején, amelyet a munkaidő lejárta után követtek el.