Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Folytatódott a felekezeti háború Irakban

2006.02.26. 19:01
Miközben az összes iraki vezető az erőszak megfékezésén dolgozik, újabb 55 ember vesztette életét a szunniták és a síiták között kitört felekezeti harcokban. A csütörtökön még a szunniták felelősségét emlegető síita vezetők immár a külföldi mudzsahedeket vádolják és nyugalomra intenek.

Legalább tizenöten vesztették életüket Bagdad egyik vegyes, szunniták és síiták lakta déli kerületében egy aknatámadásban. A robbanás 45 embert megsebesített.

Rendőrnek öltöztek

A gránátokat egy zöldségpiacra lőtték ki. A támadással 55-re nőtt a felekezetek közötti összecsapások áldozatainak a száma a hétvégén. A polgárháborúval fenyegető felekezeti összecsapások szerdán, a síiták egyik legszentebb helyének számító szamarai Arany Mecset felrobbantása után kezdődtek. Csütörtök estig legalább százharmincan vesztették életüket, a feldühödött síiták legalább kilencven szunnita mecsetet támadtak meg és válogatás nélkül ölték a kisebbségi szunnitákat.

A hillai buszpályaudvaron vasárnap reggel elkövetett pokolgépes merényletben a rendőrség közlése szerint 4 ember vesztette életét, hat másik iraki megsebesült. Egy család két tagjának és egy rendőrnek az életét oltották ki, valamint legkevesebb 16 személyt sebesítettek meg újabb erőszakcselekményekben vasárnap Bagdadtól délre fekvő helységekben. A családra rendőrnek öltözött fegyveresek támadtak rá egy Baakúbához közeli faluban.

Enyhülő feszültség

Előző nap a fővárostól ugyancsak mintegy 100 kilométerre délre fekvő Kerbela forgalmas piacterén kilenc járókelőt ölt meg és 25-öt sebesített meg egy pokolgép. A Bagdadtól 60 kilométerre északra fekvő Baakubában szombatra virradóra fegyveresek rajtaütöttek egy lakóházon és lemészárolták egy ott lakó síita család tucatnyi tagját, köztük gyermekeket.

Szélsőségesek lőfegyverrel és robbanóeszközökkel támadták meg szombaton a Bagdadtól 30 kilométerre nyugatra fekvő Abu Goreibban az al-Arabíja arab hírtévé két nappal korábban meggyilkolt riporternőjének, Atvár Bahgatnak a temetési menetét, s a támadásban életét vesztette két rendőr, további tíz pedig megsebesült. Az iraki állampolgárságú Bahgat a szamarrai Aranymecset lerombolásáról tudósított éppen, amikor operatőrével és egy technikusával együtt lelőtték.

A pénteken négy közép-iraki tartományban elrendelt kijárási tilalmat majdnem teljesen feloldották, vasárnap már csak Bagdadban és térségében volt érvényben közlekedési tilalom a gépjárművek számára. Szemtanúk szerint az utcák újra emberekkel teltek meg, sok üzlet kinyitott. Előző nap még álarcos fegyveresek bandái cirkáltak a főváros utcáin.

Nyugalmat akarnak

Politikai és vallási vezetők lázas csúcstalálkozókon próbálták meg elejét venni a hét végén annak, hogy a szamarrai Aranymecset felrobbantása nyomán kiéleződött síita-szunnita feszültség polgárháborúvá fajuljon. Ibrahim al-Dzsaafari miniszterelnök szombat este saját házában fogadta a mérvadó politikai pártok vezetőit, miután - mint azt a CNN amerikai hírtévé jelentette - George W. Bush amerikai elnök előtte külön-külön felhívta őket telefonon.

Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok mozgalmának bagdadi vezetősége elfogadta a szunnita közösség vezető szervének, az ulémák bizottságának meghívását egységdemonstrációra a bagdadi Abu Hanifa szunnita mecsetbe. Egy közlemény szerint a szombati találkozón "becsületbeli megállapodás" született, amely magába foglalja a kultikus helyek elleni mindenféle támadás és a vérontás betiltását, valamint minden olyan akció elítélését, amely zendüléshez vezethet.