Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Síita vezetőt tartóztattak le a bagdadi rendteremtés közben

2007.02.08. 15:24
Egyre nagyobb problémát okoznak az amerikaiaknak és az iraki kormánynak a kormányban is szerepet kapó szélsőséges síiták. Erre utal az is, hogy a bagdadi rendteremtés első nagy fogása egy miniszterhelyettes. Zamili az amerikaiakat és a szunnitákat egyaránt gyűlölő Moktada asz-Szádr embere.

Az iraki kormány egyik tagját is őrizetbe vették az amerikai és az iraki csapatok bagdadi rendteremtő akciójuk során. A héten kezdődött nagyszabású hadművelet a szunnita lázadók mellett a szélsőséges síiták ellen is irányul.

A BBC jelentése szerint az amerikai és iraki csapatok Hakim az-Zamilit, a szunniták elleni bosszúhadjáratot vezető szélsőséges, Moktada asz-Szádr egyik közeli politikai szövetségesét, az iraki kormány egészségügyiminiszter-helyettesét vették őrizetbe. A gyanú szerint Zamili segítette a síita fegyvereseket, például mentőautókat adott fegyverszállításra.

A hadművelet fő célja a felekezetek közti erőszak, a szunnita támadások és a síita bosszútámadások megszüntetése.

A szunniták mellett az amerikaiak ellen is harcoló Szádr szövetségesei provokációval vádolták az amerikaiakat és felszólították a kormányt, hogy azonnal szabadítsa ki Zamilit. Az akcióban ugyanakkor az iraki kormány alakulatai is részt vettek.

Irakban eddig is komoly problémát jelentettek a szélsőséges síiták, akik Szaddám elnyomása alól felszabadulva a szunnitákon akartak bosszút állni. Szádr emberei korábban a belügyminisztériumot tartották ellenőrzésük alatt. Akkor az iraki rendőrök szunnitákat raboltak el és kínoztak meg börtöneikben. Most a gyanú szerint az egészségügyi minisztérium nyújtott védelmet a fanatikus síitáknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!