Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Síita vezetőt tartóztattak le a bagdadi rendteremtés közben

2007.02.08. 15:24
Egyre nagyobb problémát okoznak az amerikaiaknak és az iraki kormánynak a kormányban is szerepet kapó szélsőséges síiták. Erre utal az is, hogy a bagdadi rendteremtés első nagy fogása egy miniszterhelyettes. Zamili az amerikaiakat és a szunnitákat egyaránt gyűlölő Moktada asz-Szádr embere.

Az iraki kormány egyik tagját is őrizetbe vették az amerikai és az iraki csapatok bagdadi rendteremtő akciójuk során. A héten kezdődött nagyszabású hadművelet a szunnita lázadók mellett a szélsőséges síiták ellen is irányul.

A BBC jelentése szerint az amerikai és iraki csapatok Hakim az-Zamilit, a szunniták elleni bosszúhadjáratot vezető szélsőséges, Moktada asz-Szádr egyik közeli politikai szövetségesét, az iraki kormány egészségügyiminiszter-helyettesét vették őrizetbe. A gyanú szerint Zamili segítette a síita fegyvereseket, például mentőautókat adott fegyverszállításra.

A hadművelet fő célja a felekezetek közti erőszak, a szunnita támadások és a síita bosszútámadások megszüntetése.

A szunniták mellett az amerikaiak ellen is harcoló Szádr szövetségesei provokációval vádolták az amerikaiakat és felszólították a kormányt, hogy azonnal szabadítsa ki Zamilit. Az akcióban ugyanakkor az iraki kormány alakulatai is részt vettek.

Irakban eddig is komoly problémát jelentettek a szélsőséges síiták, akik Szaddám elnyomása alól felszabadulva a szunnitákon akartak bosszút állni. Szádr emberei korábban a belügyminisztériumot tartották ellenőrzésük alatt. Akkor az iraki rendőrök szunnitákat raboltak el és kínoztak meg börtöneikben. Most a gyanú szerint az egészségügyi minisztérium nyújtott védelmet a fanatikus síitáknak.