Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lázadókat soroznak be iraki rendőrnek

2005.07.26. 12:27
Inkább az irakiakra kéne bízni a rendőrök toborzását, véli az amerikai védelmi- és külügyminisztérium közös tényfeltáró bizottsága. Az amerikai sorozóbizottságokon a lázadók, az írástudatlanok és a büntetett előéletűek mellett a testi fogyatékosok is átcsúsznak.

Lázadókat is felvettek az iraki rendőrség soraiba az amerikai sorozóbizottságok, állapította meg az amerikai védelmi minisztérium és a külügyminisztérium közös vizsgálata. Az amerikaiak kiválasztási módszerei eléggé bizonytalanok, ezt bizonyítja az is, hogy a jelentés szerint több írástudatlan, bűnöző múltú illetve fogyatékost is sikerült besorozni.

Robbantanak, felszerelést lopnak

A májusban készített, most véglegesített jelentés szerint az Egyesült Államok jobban tenné, ha átengedné a sorozást az iraki belügyminisztériumnak, aholk hatékonyabban tudnák kiszűrni legalább a bűnözőket és az írástudatlanokat.

A rendőrség soraiba beférkőző lázadók hatalmas károkat tudnak okozni, tavaly összesen ezerhatszáznál is több sorozásra váró iraki vesztette életét öngyilkos merényletekben, írja a CNN. A rendőri alakulatokba beférkőző lázadók ezentúl felszereléseket is tudnak szerezni.

Már ha jut nekik egyáltalán. A Pentagon adatai szerint eddig hatvanháromezer iraki rendőr kapott teljes kiképzést, arról azonban a minisztérium sem tudott adatokat közölni, hogy közülük hányan kaptak teljes felszerelést is. Ráadásul a kiképzési programokat is számos kritika érte, a minisztériumi vizsgálóbizottság jelentése szerint leginkább "ágyútöltelékeket", vészhelyzetben még a maguk megvédésére is képtelen rendőröket sikerült kiképezni.

A Bush kormány célja egy 135 ezres iraki rendőri erő felállítása, ez lenne az amerikai csapatok kivonásának a feltétele.

Vannak azért eredmények is

A CNN a legfelsőbb vezetéstől még nem tudott válaszokat kapni a felméréssel kapcsolatos kérdésekre, mivel Donald Rumsfeld védelmi miniszterhez még nem jutott el a dokumentum. Az előzetes jelentést azonban már májusban szétosztották Irakban a sorozásokat is végző amerikai parancsnokok között. A végleges jelentés szerint már több, a sorozás eredményességét javító intézkedést is bevezettek, írja a CNN.

A jelentés a számtalan kritika mellett néhány eredményről is beszámolt. Kiemelte, hogy a januári választások idején a rendőrség megakadályozta a várt erőszakhullámot. Pozitívumként említik, hogy a rendőrség jelenléte láthatóvá vált, és hogy a közvélemény tiszteli a rendőröket, és bízik is bennük. Ráadásul a Pentagon állítása szerint a rendőri erők fele bármikor képes felvenni a harcot a lázadókkal.

"Bár az iraki rendőrség még képtelen lenne egyedül ellátni a feladatát, a koalíciós erőfeszítések eredményei már látszanak" - összegzi a jelentés a fejleményeket.