Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Arrogáns és hülye amerikaiak Irakban

2006.10.22. 11:06
Bár a Fehér Ház hivatalosan tagad, egyre több jel utal az amerikaiak stratégiaváltására Irakban. Egy, az al-Dzsazírának nyilatkozó amerikai diplomata szerint országa "arrogáns és hülye" politikát folytatott, de most már kész tárgyalni a lázadókkal.

Az iraki politika "arroganciától és hülyeségtől bűzlik" - jelentette ki az amerikai külügyminisztérium egy magas rangú diplomatája az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak adott nyilatkozatában. Alberto Fernandez szerint az Egyesült Államok immár kész az al-Kaidán kívül minden lázadócsoporttal tárgyalni.

Fernandez bírálata előtt George W. Bush a BBC értesülései szerint az iraki taktika megváltoztatásáról tárgyalt. A Fehér Ház ugyanakkor hivatalosan tagadja, hogy új órarendet állítottak volna össze az iraki biztonsági helyzet javítására.

A New York Times értesülései szerint az új órarend az iraki kormánynak szab feladatokat és célokat - köztük a szektás milíciák leszerelést. A hivatalosan tagadott terv célja, hogy "az irakiak végre keményen fellépjenek". "Nem lehetünk örökké velük" - nyilatkozta a lapnak egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztviselő.

A kormányzaton belüli megosztottságot jól mutatja Fernandez nyilatkozata. Fernandez beszél arabul, ezért ő felelt a közel-keleti diplomácia sajtójáért. Mint az al-Dzsazírának nyilatkozat, Irakban "az amerikai politika bukását" láthatja a világ.

"Ez nem egyszerűen amerikai bukás, ez katasztrófa az egész térség számára. Megalapozottan lehet bírálni az amerikai politikát" - nyilatkozta.

A belső kritikák azonban nem vették el Bush önbizalmát. "A cél a győzelem. Csak a taktikánkat változtattuk meg ennek érdekében" - jelentette ki az elnök a BBC-nek.