Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Bush újra vétózhat

2007.05.11. 07:15
Folytatta szélmalomharcát Bush ellenében a demokrata többségű washingtoni képviselőház. A demokraták megint csak részleges támogatást szavaztak meg az Irakban harcoló amerikai csapatoknak, bár egy ilyen törvénynek Bush vétójoga miatt nincs esélye a hatályba lépésre.

Másodjára is csak augusztusig szavazta meg az iraki háború költségvetési támogatását a demokrata többségű washingtoni képviselőház. A törvényjavaslatnak nincs esélye a hatályba lépésra, George W. Bush elnök a hasonló tartalmú előző heti törvényjavaslathoz hasonlóan ezt is meg fogja vétózni, írja a BBC.

Már amennyiben a törvény egyáltalán túljut a szenátusi szavazáson. Ugyan a héten érkeztek hírek arról, hogy immár a republikánus pártban sem egyértelmű a háború támogatása, a képviselőházban a frakció fegyelmezetten leszavazta a demokrata javaslatot. A szenátusban a demokratáknak csak hajszálnyi a többsége, így jó esély van arra, hogy ott elbukjon a javaslat, így Bushnak másodjára már nem kéne vétóznia.

A demokrata javaslat alapján a hadsereg csak a szükséges költségvetés kevesebb, mint felét kapná, a fennmaradó hányadról augusztus végén döntene újra a törvényhozás. A támogatás a demokraták szerint attól függene, milyen előrelépést értek el Irakban.

Bush egyébként utalt rá, hogy ha a demokraták az iraki kormány intézkedéseihez kötnék a támogatást, azt elfogadná.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!