Klaudia
-3 °C
3 °C

Fegyverraktár Irak londoni nagykövetségén

2005.06.08. 14:46
Nem tartja meglepőnek Irak új londoni nagykövete, hogy egy kisebb fegyverraktárra bukkant a követségen. A hangtompítókat és a géppisztolyokat Szaddám 2003. márciusában elmenekült diplomatái hagyták hátra. Az új nagykövet szerint "Szaddám rendszere ilyen volt, merényleteket, gyilkosságokat követett el".

Egy évvel azután, hogy Irak új nagykövete beköltözött a Szaddám bukása után egy évig üresen álló követségi épületbe, megoldódott egy rejtély. Szalah al-Sejkl kedden nyittatta ki a nagykövetség páncélszekrényét, amiben pisztolyok, hangtompítók, géppisztolyok lapultak.

Sejklt nem lepte meg a felfedezés. "Mind tudtuk, hogy Szaddám rezsimje ilyen volt. A diktatúra terrorista támadásokat és gyilkosságokat követett el" - nyilatkozta a Guardiannak.

Sejkl tavaly júliusban érkezett Nagy-Britanniába. Az iraki követség az előkelő Kensington városrészben álló épülete megdöbbentő állapotban volt. A házat kifosztották és feldúlták, egyedül a páncélszekrények voltak érintetlenek. Sejkl mégsem a széfek kinyitásával, hanem a romos épület rendbehozatalával foglalkozott.

A londoni rendőrség a Guardian kérdésére megerősítette, hogy iraki diplomaták valóban adtak le náluk fegyvereket. A hatóságok senkit nem vettek őrizetbe, de nyomozásba kezdtek.

A Guardian beszámolója szerint nem ez az első eset, hogy fegyvereket találnak az iraki követségen. 1991. áprilisában egy pokolgép detonátora és némi lőszer került elő a követség épületéből. A rendőrség akkor azután jutott be a követségre, hogy kurd tüntetők lerohanták az épületet. A tüntetők végül békében távoztak, miután egy ötödik emeleti ablakból felolvashatták közleményüket.