Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Atomfegyvergyártáshoz használható eszközök tűntek el Irakban

2004.10.12. 09:32
Akadályozza iraki munkavégzésében az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségét az amerikai katonai vezetés. Mohamed el-Baradei, a szervezet vezetője szerint atomfegyvergyártáshoz használható eszközök tűntek el az országból, sőt, rakétahajtóművek kerültek a feketepiacra.
Atomfegyvergyártáshoz használható eszközök tűntek el Irakból az ország tavalyi lerohanása óta, figyelmeztet jelentésében az ENSZ. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint műholdfelvételek bizonyítják teljes épületek eltűnését, anélkül, hogy lebontásukról bármilyen hivatalos irat készült volna, jelentette a BBC.

Ellenőrzés nélkül

Az amerikaiak támogatását élvező iraki vezetés kötelezettsége ellenére sem tett jelentést atomlétesítményei állapotáról. Ugyanakkor az ENSZ segítségét kérték a szükségtelennek vélt nukleáris anyagok eladásához.

Mohamed el-Baradei, a NAÜ elnöke szerint szervezete ellenőreit az amerikaiak nem hagyják szabadon mozogni az országban, írja a BBC. A szervezet munkatársai tavaly kétszer meglátogathatták ugyan a kifosztott al-Tuvaita atomerőművet, de azóta kizárólag műholdfelvételek és külső források segítségével tájékozódhatnak az iraki helyzetről.

Súlyos szabálysértés

El-Baradei az ENSZ Biztonsági Tanácsának címzett levele szerint a háború befejezése óta szisztematikusan bontják le Irak atomipari létesítményeit, és tüntetik el az eszközparkot. A NAÜ igazgatója szerint ez "már-már a fegyverkezéssel egyenértékű" szabálysértés.

El-Baradei szerint érzékeny technológiák sora, például rakétahajtóművek bukkantak fel a feketepiacon, jelentette a BBC. Olyan kettős felhasználású - polgári és katonai célokra is használható - eszközök tűntek el, mint az urándúsításhoz hasznosítható centrifugák és a szintén a fegyvergyártásban használt nagyszilárdságú alumínium.

A háború vége óta az amerikaiak két tonnányi gyengén dúsított uránt távolított el Irakból. Az iraki vezetés további ötszázötven tonna nukleáris anyag eltávolításához kért segítséget a NAÜ-től. Az ország azonban nem tett eleget félévenkénti jelentési kötelezettségének.