József, Bánk
-7 °C
0 °C

Túlzásnak tartja a kínzásvádakat az iraki belügyminiszter

2005.11.17. 16:55
Elszigetelt incidensként jellemezték a dzsadirijai börtönben elkövetett kínzásokat az iraki belügyminisztérium vezetői. Dzsabr belügyminiszter jelentékteleníteni próbálta, helyettese, Huszein Kamal következetesen elítélte az incidenst. Kamal szerint egy ideje már tartottak egy hasonló botránytól.

Túlzónak tartja a kínzásokról szóló vádakat Bajan Dzsabr iraki belügyminiszter, jelentette a BBC. Véleménye szerint a bagdadi börtönben talált százhetvenhárom fogolynak a jelentésekkel szemben csak elenyésző részét bántalmazták. "Senkit sem fejeztek le, senkit sem öltek meg" - mondta.

Bagdad Dzsadirija városrészében vasárnap véletlenül bukkantak rá a százhetvenhárom fogolyra az amerikai csapatok, miközben egy eltűnt fiút kerestek. A szemtanúk - köztük Dzsabr helyettesének - beszámolói szerint a foglyok szinte mindeggyike ki volt éheztetve, sokukat megverték, jónéhányukat megnyúzták.

Dzsabr elmondta, hogy a börtönben több külföldi szélsőségest is fogva tartottak, ráadásul külön az ő kérésére. "Ezek a legelvetemültebb terroristák" - mondta a BBC-nek.

A dzsadirijai börtön a belügyminisztérium ellenőrzése allatt áll ugyan, de itt van a síiták legerősebb milíciájának, a Badrnak a bázisa is. A szunniták és a nemzetközi emberjogi szervezetek szerint pont ez, a rendfenntartók milíciák alá szervezése a legjelentősebb probléma, a pártokhoz kötődő fegyveresek gyakran politikai céljaikra használják hatalmukat.

Dzsabr helyettese, Huszein Kamal éppen ezért az iraki belbiztonsági erők feletti egységes ellenőrzés bevezetését javasolta. "Az összes biztonsági szervet a belügyminisztérim alá kell szerveznünk" - mondta a BBC-nek.

Kamal elismerte, hogy az iraki kormány már régóta tartott egy hasonló botránytól. "Szigorúan elítéljük az ilyen törvénytelenségeket. A felelősöket rengjutól és beosztásuktól függetlenül meg fogjuk büntetni" - jelentette ki. Kamal szerint ugyanakkor a kínzások nem rendszeresek, a dzadirijai börtön "elszigetelt eset".