Konrád
8 °C
26 °C

Abszolút többségben a vallásos síiták

2005.02.17. 15:36
Két és fél héttel a szavzás után kihirdették Irak első demokratikus választásának végeredményét. A vallásos síita pártok abszolút többséget szereztek a törvényhozásban, a kormányalakításhoz azonban kétharmados támogatás kell. Az iszlámista alkotmányban gondolkodó síiták a világi kurdok támogatására szorulnak, ez összességében kiegyensúlyozottabb politizálást eredményezhet.

A vallásos síiták Egyesült Iraki Szövetsége (UIA) szűk többséget szerzett az iraki nemzetgyűlésben, közölte az iraki választási bizottság a végleges eredmények alapján. Az iszlámista alkotmány kidolgozását akaró párt a szavazatok negyvennyolc százalékával száznegyven helyet szerzett a 275 tagú parlamentben.

Hol vannak a szunniták?

Ibrahim al-Dzsafari
A kormányfőjelölt,
Ibrahim al-Dzsafari
A második helyen a kurd pártok szövetsége végzett, a szavazatok huszonhat százalékával hetvenöt képviselőt delegálhatnak, jelentette a Reuters. Harmadik helyen az amerikaiak támogatását leginkább élvező Iraki Lista (IL), Ijád Alávi ideiglenes kormányfő világi pártszövetsége végzett a szavazatok tizennégy százalékával. A választások után a kormányból valószínűleg távozó Alávi pártja negyven képviselői helyet szerzett.

A hivatalos adatok szerint a közel tizennégy millió választó ötvennyolc százaléka adta le szavazatát. A szunnita tartományokban szinte teljes volt a választási bojkott, ennek eredményeként az Irakot nyolcvan éven át uraló népcsoport mindössze öt parlamenti helyet szerzett.

Mérséklő erő

Ijád Alávi
A választás nagy vesztese, Ijád Alávi
A kormányalakításhoz kétharmados parlamenti támogatottság kell, az elemzők szerint az UIA a kurdokkal léphet szövetségre. A miniszterelnök-jelölt személyéről az UIA tagjai titkos szavazással döntenek, a fő esélyesnek Ibraihim al-Dzafarit tartják. Dzsafari pillanatnyilag alelnöki tisztet tölt be Irakban. A síita politikus 1980 óta száműzetésben él, családja jelenleg is Londonban lakik.

A koalíciós részvételért cserébe a kurdok az államfői posztra pályáznak, Dzsalal Talibanit szeretnék az elnöki székbe juttatni. A kurdok koalíciós szerepvállalása, tekintve világibb felfogásukat, sokat enyhíthetne az újonnan felálló kormány vallásos jellegén.