Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Népszerűek az iraki lázadók

2005.07.01. 12:00
Bár az irakiak többsége ellenzi a külföldi haderők iraki jelenlétét, az állandó kormány decemberre tervezett megalakulásáig az országban marasztalnák az amerikaiakat. A márciusban készült titkos kormányzati felmérés szerint egyes szunnita körzetekben negyven százalékos a lázadók támogatottsága.

Erős a támogatottsága az iraki lázadóknak az ország szunnita vidékein, derült ki egy, a Bloomberg birtokába jutott, az amerikai kormányzat számára készült közvélemény-kutatásból. A március 15-22 között kétezer iraki megkérdezésével készült felmérés szerint az irakiak többsége ellenzi az amerikaiak jelenlétét az országban.

A közvélemény zavarát jelzi ugyanakkor, hogy a többség az állandó iraki kormány megalakulásáig az országban marasztalná a külföldi haderőt. A többség még azt is elfogadhatónak tartja, hogy a tervek szerint decemberben megválasztandó állandó kormány felkérésére a koalíciós haderő az országban maradjon.

Az amerikaiak számára kiábrándító adatok mellett egy pozitív fejlemény is kirajzolódott. Miközben az irakiak többsége veszélyben érzi magát, ha lakóhelyük környékén külföldi csapatok járőröznek, nagy bizalommal vannak az iraki biztonsági erők iránt. "Az irakiak magukra vállalnák saját védelmük felelősségét, ebben segítünk nekik a csapatok felkészítésével" - jelentette ki a felmérés eredményeivel kapcsolatban a Bloombergnek Scott McClellan, a Fehér Ház szóvivője.

A kutatás erős Amerika-ellenes érzelmeket fedett fel. Az eredmények szerint a kurd lakta területek kivételével az egész országban úgy érzik, hogy az amerikai csapatok jelenléte nem javít a biztonsági helyzeten. Szaddám Huszein szülővárosában, Tikritben a válaszadók kilencven százaléka vélekedett így. Ugyanitt csupán a megkérdezettek 40 százaléka mondta, hogy az amerikaiak alapvetően jó szándékkal érkeztek az országba.

Az amerikai hadsereg népszerűtlensége ellenére az ország többi részében a lakosság többsége nem kételkedik az amerikaiak jó szándékában.

A legnagyobb gondot azonban a lázadócsoportok támogatottsága jelenti. A szunnita körzetekben viszonylag nagy a lázadók népszerűsége, Tikritben a lakosság 41 százaléka gondolta úgy, hogy a lázadók jobban irányítanák az országot. Kenneth Katz, a kongresszusi kutatócsoport közel-keleti elemzője szerint arra utal, hogy hiú remény az iraki ellenállás gyors összeomlásában bízni, írja a Bloomberg.