Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Tudott Polgár nyilas múltjáról az ausztrál titkosszolgálat

2005.08.29. 14:08
Bevallotta nyilas múltját állampolgársági kérelme elbírálásakor, állítja Polgár Lajos. Az 1949-ben Ausztráliába emigrált nyilas ifjúsági vezető állampolgársági kérelmét egy későbbi miniszterelnök apósa támogatta.

Tisztában volt Polgár Lajos nyilas múltjával az ausztrál nemzetbiztonsági szolgálat (ASIO), jelentette a News.co.au hírportál Polgár nyilatkozatára hivatkozva. Polgár, aki Ausztráliában a jelenleg hatalmon lévő Liberális Párt tagja, állítása szerint 1958-as állampolgársági kérelme elbírálása előtt részletesen tájékoztatta az ASIO munkatársát múltjáról.

Polgár 1949-en álnéven érkezett az országba. Ezt kilenc évvel később azzal indokolta, hogy a "kommunistaellenes erők egyik vezetőjeként" mindenképpen el akarta kerülni, hogy visszatoloncolják. honosítási folyamatában azonban, mint állítja, mindent elmondott az ausztráliai nemzetbiztonsági szolgálatnak, és az ASIO ellenőrizte is az általa közölt adatokat. "A vizsgálat végén az ASIO embere azt mondta nekem: >>Igazán nem értem, minek változtatta meg a nevét. Mindenki azt mondta magáról, hogy nem csinált semmi rosszat<<".

Az Australian című lap a múlt héten feltárta, hogy Malcolm Fraser volt miniszterelnök apósa, Sandford Robert Beggs volt Polgár állampolgársági kérelmének fő támogatója, s maga Fraser is személyes jó kapcsolatban állt Polgárral ötven éven át. Polgár állítása szerint Fraser apósa tisztában volt az ő nyilaskeresztes múltjával.

Fraser megdöbbenésének adott hangot a minap a news.com.au-nak adott nyilatkozatában. Mint mondta, nem tudott "barátja" nyilaskeresztes kapcsolatairól. "Úgy vélem, mindenki, aki ismerte, azt hitte, hogy százezrekkel együtt a magyarországi kommunista rendszer elől menekült el" - mondta. Malcolm Fraser 1977 és 1983 között volt Ausztrália konzervatív párti miniszterelnöke.