Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Karadzsics elfogása után nekimennek a boszniai szerbeknek?

2008.07.23. 08:46
Erélyesen elutasítja Milorad Dodik boszniai szerb miniszterelnök azokat a szarajevói állításokat, hogy a boszniai Szerb Köztársaságot fel kell számolni, mert az a népirtással vádolt Radovan Karadzsics "képződményének" tekinthető.

Dodik az RTS szerbiai állami televíziónak kedden késő este nyilatkozva leszögezte: a boszniai Szerb Köztársaság (RS) nem a volt boszniai szerb elnök, Karadzsics által levezényelt népirtás révén létrejött "képződmény".

A volt boszniai szerb elnök Karadzic letartóztatása után Szarajevóban ismét felerősödtek azok a hangok, hogy az RS Karadzsics és feltételezett "bűntársa", Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnok által "levezényelt" népirtással jött létre, ezért nincs létjogosultsága.

A szerb entitás létrejötte az emberek, elsősorban a boszniai szerbek igényéből fakadt, akik Jugoszlávia tragikus szétesésekor politikai, területi és intézményes keretet akartak létrehozni saját védelmükhöz hangsúlyozta Milorad Dodik.

Emlékeztetett arra, hogy a szarajevói politikusok vádjaiban nincs semmi új, mert minden lehetőséget kihasználnak, hogy megkérdőjelezzék az RS létét. "Ez törvényes volt, tekintettel arra, hogy más népeknek a volt Jugoszlávia területén ugyancsak ilyen törekvéseik voltak" - mondta Dodik.

A politikus szerint amennyiben Radovan Karadzsics ellenezte volna a boszniai szerbek politikai-területi önszerveződését, akkor nem lett volna a vezetőjük, többségük ugyanis intézményes védelmet akart (az RS keretein belül).

Dodik leszögezte, hogy Karadzsics ellen egyelőre csak vádat emeltek, nem ítélték el, és kizárólag bíróság mondhatja ki bárkinek is a bűnösségét. Felszólította Miroszlav Lajcakot, az Európai Unió boszniai főképviselőjét, hogy tegye lehetővé a Boszniában élő Karadzsics családnak, hogy látogassa meg egy belgrádi fogdában kiadatásra váró rokonukat.