Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kormányválság Szlovákiában

2005.09.13. 14:37
Két napja képtelen megkezdeni őszi ülésszakát a szlovák parlament. A zavaros pénzügyei miatt leváltott gazdasági miniszter, Rusko és pártja távozása miatt a kormány a parlament működéséhez elegendő képviselőszámot sem tudja biztosítani. A miniszterelnök kivételével mindenki előrehozott választásokat követel.

Előrehozott választásokat sürgetett Szlovákiában a kormánykoalícióban résztvevő Magyar Koalíció Pártjának elnöke, Bugár Béla. Szlovákiában a Pavol Rusko liberális gazdasági miniszter leváltása óta ingatag a kormány, melynek helyzetét az ellenzék parlamenti obstrukciója is nehezíti.

A parlament második napja képtelen megkezdeni őszi ülésszakát, mivel az ellenzék bojkottja miatt a százötven fős törvényhozásban hétfőn hetvenhárom, kedden pedig már csak hetvenkét képviselő jelent meg. A parlament ülését így határozatképtelenség miatt fel kellett függeszteni.

A zavaros pénzügyi tranzakciói miatt leváltott Rusko - a gazdasági miniszter tízmillió koronával nem tudott elszámolni - távozásával pártja, az Új Polgári Szövetség (ANO) is kivált az így kisebbségbe került kormánykoalícióból.

Az ellenzékbe vonult Rusko-féle ANO maradéka vasárnap kizárta a pártból a "szakadár platform" tagjait, köztük Frantisek Tóth kulturális és Rudolf Zajac egészségügyi minisztert, valamint Jirko Malcháreket, akit Mikulás Dzurinda kormányfő a Rusko után megüresedett gazdasági tárca élére javasol. A kizártak között van a kulturális miniszteri székből tavasszal önként távozott Rudolf Chmel, a magyar-szlovák kulturális kapcsolatok ismert kutatója, az egykori budapesti nagykövet is.

A helyzetre tekintettel valamennyi nagy párt - az ellenzéki, baloldali populista Smer, Vladimir Meciar mozgalma és a kommunisták mellett a koalíciós MKP is - az előrehozott választások mellett érvelt, eddig csak a kormányfő, Mikulás Dzurinda Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniója nem foglalt állást a kérdésben.