Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország a rossz példa Közép-Európában

2008.09.23. 09:20
Nagyon éretlen a közép-európai országokban a kommunista rendszer bukása utáni politika. A politikai szereplők erősen polarizálódtak. A kormány és az ellenzék kölcsönösen elfogadhatatlan rosszként, a legsötétebb erők melegágyaként jellemzi egymást - írta a közép-európai országokban uralkodó belpolitikai helyzeteket elemző cikkében a Respekt című cseh liberális hetilap legújabb, idei 39. számában.

A Konszenzuskeresés című írás szerzője, Jan Machácek szerint a mai Magyarország példa lehet arra, hogy hová vezethet a kibékíthetetlen polarizáció.

"A (magyarországi) ellenzék - még rendkívüli népszavazások árán is - hajlandó arra, hogy megakadályozzon minden értelmeset csak azért, mert azt a kormány javasolta. Ebben, a társadalmi szempontból nagyon költséges viselkedésben nincs semmiféle ráció. Az ellenzék ahelyett, hogy örülne, hogy a kormány elvégzi helyette a piszkos munkát, és ő tud építkezni majd ezeken az alapokon, elfűrészeli saját maga alatt (és sajnálatosan az egész társadalom alatt is) az ágat" - véli a szerző.

"Magyarország még egy másik dolog miatt is érdekes: nemcsak hogy a tartalom alapján már felismerhetetlen mi van a bal, s mi a jobb oldalon, hanem hogy a gazdasági életben a baloldal jobboldali, míg a jobboldal baloldali politikát folytat. S mindennek tetejébe: az ellenzék hajlandó ígéretei teljesítésére és megszüntetni minden értelmes dolgot, amit a kormány jóváhagyott" - mutat rá Machácek.

A szerző úgy látja, hogy Csehországban is nagy a megosztottság. Szlovákiában észrevehetően jobban alakulnak a dolgok, de ebben az esetben is idő előtti lenne még ünnepelni.

Ezért a helyzetért nagy felelősség terheli a médiát is, mert túlságosan gyakran segít a politikusoknak olyan képet rajzolni, miszerint a politika a jó és a rossz párharca. Ha már a politikusok nem tudnak felülemelkedni ezen a helyzeten, akkor ezt a médiának kellene megtennie. Például a korrupció elleni harcot ez a társadalom sosem fogja megnyerni, ha szüntelenül azt fogjuk állítani, hogy kizárólag a másik oldal a korrupt. Bizonyos konszenzus elérése nélkül lehetetlen megvalósítani az igazi egészségügyi és nyugdíjreformot, s olyan távlati víziót adni a társadalomnak, amely megállná a helyét ebben a globális világban - fejezi be eszmefuttatását a cikk írója.