Benedek
-5 °C
5 °C

Bagdad közpopntjában harcolnak

2003.04.07. 13:24
Bagdad központját támadták az amerikai páncélosok. Az előretörő csapatok megszállták Huszein egyik központi palotáját és a városközpontban harcolnak az ellenálló irakiakkal. A Tigris folyó partján előretörő páncélosok előtt iraki fegyveresek menekültek.
Több mint száz amerikai páncélos - 65 M1 Abrams tank és 40 Bradley lövészpáncélos - hatolt be Bagdad központjába hétfő reggel. Az amerikai egységek egy harctéri parancsnok szerint most nem csupán rajtaütést hajtanak végre, céljuk a városközpont megszállása.

Tartós megszállásra készülnek

A harcok során az amerikaiak elfoglalták Szaddám Huszein legnagyobb palotáját is, közvetlenül a városközpontban. A katonák egy ideig amerikai zászló felvonását tervezték az épületre, később azonban elvetették az ötletet, mivel az megszállást sugalhatott volna. Az Egyesült Államok kényesen ügyel arra, hogy megőrizze katonai akciója felszabadító jellegét.

Egész nap súlyos harcok zajlottak a tájékoztatási minisztériumnál, a hírek szerint az irakiak tartják az épületet. A bagdadi harcokban legalább hat amerikai katona vesztette életét. Négy tengerészgyalogos akkor halt meg, amikor tankjukat iraki gránáttalálat érte, két katona halálát egy amerikai kommunikációs központba csapódó rakéta okozta. Ez utóbbi incidensnél a jelentések szerint hat katona eltűnt, többen megsebesültek.

Az előretörő páncélosalakulatokat A-10-es "varacskosdisznók", az amerikai hadsereg tankelhárító csatarepülői is támogatták. Ez volt az első alkalom, hogy földközeli repülésekkel is támadták Bagdad védőit.