Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Iránnak szánt radioaktív-szállítmányra bukkantak a határon

2006.07.19. 20:04
Teherán szerint atomprogramja békés, de a nyugati országok szerint Irán atomfegyvert akar előállítani. Szerdán Iránnak szánt radioaktív-szállítmányt tartóztattak fel a bolgárok.

Feltartóztattak a bolgár-román határon egy Iránnak szánt radioaktív anyagokkal teli kamiont, közölte a bolgár atomellenőrzési hivatal illetékese. A kamion céziumot szállított, de nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel és a bolgár hivatal szerint a radioaktív anyag "alkalmas ipari célokra való felhasználásra".

A török rendszámú teherautót egy brit cég bérelte, és rakományát "Isztambulnak és Teheránnak szánták". A teherautó sofőrfülkéjében mért radioaktivitás szintje a normális 200-szorosa volt. Az illetékes azonban hangsúlyozta, hogy a járművet elkülönítették, és nem jelent semmilyen veszélyt a lakosságra.

A gyanú szerint Teherán atomfegyver előállítására készül egy polgári célú nukleáris program leple alatt. Júniusban az iráni külügyminiszter német kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel találkozott. Mottaki európai körutat tett. Steinmeier nyomatékosan arra szólította fel Iránt, hogy mozduljon az atomvitában. Teherán azt állítja, hogy atomprogramja békés szándékú.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!