Jusztina
3 °C
16 °C

Iránnak szánt radioaktív-szállítmányra bukkantak a határon

2006.07.19. 20:04
Teherán szerint atomprogramja békés, de a nyugati országok szerint Irán atomfegyvert akar előállítani. Szerdán Iránnak szánt radioaktív-szállítmányt tartóztattak fel a bolgárok.

Feltartóztattak a bolgár-román határon egy Iránnak szánt radioaktív anyagokkal teli kamiont, közölte a bolgár atomellenőrzési hivatal illetékese. A kamion céziumot szállított, de nem rendelkezett a szükséges engedélyekkel és a bolgár hivatal szerint a radioaktív anyag "alkalmas ipari célokra való felhasználásra".

A török rendszámú teherautót egy brit cég bérelte, és rakományát "Isztambulnak és Teheránnak szánták". A teherautó sofőrfülkéjében mért radioaktivitás szintje a normális 200-szorosa volt. Az illetékes azonban hangsúlyozta, hogy a járművet elkülönítették, és nem jelent semmilyen veszélyt a lakosságra.

A gyanú szerint Teherán atomfegyver előállítására készül egy polgári célú nukleáris program leple alatt. Júniusban az iráni külügyminiszter német kollégájával, Frank-Walter Steinmeierrel találkozott. Mottaki európai körutat tett. Steinmeier nyomatékosan arra szólította fel Iránt, hogy mozduljon az atomvitában. Teherán azt állítja, hogy atomprogramja békés szándékú.