Gerzson
-3 °C
2 °C

Feleséggyilkos repült a Reichstagnak

2005.07.25. 16:44
Családi tragédia miatti öngyilkosság állhat a pénteki berlini repülőbaleset mögött. Annyi már bizonyos, hogy a férfi egy hete ezelőtt eltűnt feleségének a holttestét közös házukban találták meg. Feltételezések szerint a férfi követte el a gyilkosságot és a felelősségre vonás elől menekült.

Családi dráma állhat a pénteki berlini repülőbaleset hátterében. A rendőrség megtalálta a repülőjével a Reichstag előtti rétre zuhanó Klawitter egy hete eltűnt feleségének a holttestét. Az asszonyt a közös otthonban találták meg. Klawittert az eltűnés bejelentésekor kihallgatta a rendőrség, és a férfi ellentmondásokba keveredett.

A gyilkosságot feltehetően a férfi maga követte el, ezért is akarhatott öngyilkosságot elkövetni.

Klawitter pénteken délután szállt fel gépével a Berlin melletti Eggersdorfból 14 éves fiával együtt. Rendőrségi és egyéb más beszámolók szerint Klawitter, mintegy búcsúként, családi házuk fölött is tett egy kört, majd Strausbergben landolt. Itt fia kiszállt a gépből. A férfi állítólag öngyilkosságra utaló megjegyzést tett, átadott néhány személyes holmit fiának, majd folytatta útját Berlinbe.

Ehrhart Körting berlini belügyi szenátor már pénteken este kizárta azt a lehetőséget, hogy Klawitter merénylet elkövetésének szándékával szállt a berlini belváros fölé. Különösen a londoni merényletek óta azonban Németországot is hatalmában tartja a félsz, s a pénteki tragédia után rögtön felmerült a kérdés: miért lehet szabadon repkedni a berlini kormányzati negyed fölött.

Az eset után a szövetségi és a tartomány szervek hajlanak rá, hogy tiltott zónának nyilvánítsák a berlini belváros légterét, mi több, ilyen övezeteket jelöljenek ki a jövő évi labdarúgó világbajnokság idejére, a mérkőzéseknek otthont adó városokban is. Ugyancsak fontolgatják, hogy repülési tilalmat rendelnek el augusztus közepén Kölnben, a százezreket megmozgató katolikus ifjúsági találkozó idejére. A találkozóra XVI. Benedek pápa is hivatalos.