Ágnes
-1 °C
2 °C

Mladic feladja magát?

2006.04.06. 21:46
Telefonon közölte Carla Del Pontéval Ratko Mladic, hogy feladja magát, állítja egy boszniai lap. A tábornokot a bujkálását is segítő Kostunica szerb miniszterelnök hívta telefonon, aztán átadta a kagylót a hágai főügyésznek.

Személyesen közölte Carla Del Ponte hágai főügyésszel Ratko Mladic, hogy kész feladni magát, állítja a Slobodna Bosna című boszniai szerb hetilap. A lap úgy értesült, hogy Vojislav Kostunica szerb elnök hívta fel Del Ponte társaságában a tíz éve körözött szerb háborús bűnöst.

Kostunica Del Ponte március 29-i belgrádi látogatásán hívta fel Mladicot, majd átadta a kagylót a hágai főügyésznek, aki így személyesen beszélhetett a tábornokkal. Del Ponte a beszélgetést megelőzően arról faggatta kostunicát, hogyan tudja garantálni ígérete betartását, miszerint néhány héten belül átadja a törvényszéknek a szökésben lévő tábornokot, írja a Slobodna Bosna.

Kostunica miniszterelnöki hivatala nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit. Korábban már bebizonyosodott, hogy Kostunica környezetéből többen, így a miniszterelnök államfősége idején a titkosszolgálatot irányító Aco Tomic személyesen segítette a nemzetközi hatóságok elől bujkáló Mladicot.

Szerbiának március végéig kellett volna kiadnia Mladicot, ellenkező esetben az EU felfüggesztette volna a stabilitási és csatlakozási szerződésről folyó tárgyalásokat. A szerb kormánynak azonban sikerült meggyőznie Hágát és Brüsszelt, hogy Mladicot hamarosan kiadják a Nemzetközi törvényszéknek.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft